PlusAlbumrecensie

Solo-album Matt Berninger (The National) is verrassend sterk

Peter van Brummelen
Matt Berninger, Serpentine Prison. Beeld
Matt Berninger, Serpentine Prison.

Matt Berninger is de frontman van The National. Zijn collega’s zullen het er mogelijk niet mee eens zijn, maar met zijn warme baritonstem en eigenzinnige teksten is hij het belangrijkste lid van de zo succesvolle indierockgroep uit het Amerikaanse Cincinatti.

Het album dat uiteindelijk Serpentine Prison is geworden, had een bijzondere aanloop. Een coveralbum was wat Berninger in gedachten had, waarbij hij werd geïnspireerd door het in 1978 verschenen Stardust van Willie Nelson, ook een plaat met uitvoeringen van liedjes van anderen.

Stardust werd indertijd geproduceerd door Booker T Jones, de voormalige organist van Booker T & The MG’s, bekend van de eeuwige vloervuller Green Onions. En dus vroeg Matt Berninger ook Booker T als producer voor zijn eigen coveralbum met songs van onder meer The Cure en The Beastie Boys. Gaandeweg de opnames ervan spoorde Booker T hem aan toch ook wat eigen dingen op te nemen.

Die eigen songs staan nu op het verrassende sterke Serpentine Prison. Die donkerbruine stem, dat lage tempo en die melancholieke sfeer kennen we van The National. Maar waar bij The National bombast altijd op de loer ligt, is de begeleiding op Serpentine Prison doorgaans heel spaarzaam. Nick Cave en Leonard Cohen zijn duidelijke referentiepunten, maar ook heeft de muziek – door toedoen van de producer? – onmiskenbaar soul. Ontroerend mooi in dat verband is One more second, waarin Booker T achter het hammondorgel kruipt.

Rock

Matt Berninger
Serpentine Prison
(Book Records)

Meer over