Smitsman keert terug naar gekaapte trein

De met kogels doorzeefde trrein waarin de kapers de dood vonden. Foto ANP 1977 Beeld
De met kogels doorzeefde trrein waarin de kapers de dood vonden. Foto ANP 1977

Op 23 mei 1977 werd 's ochtends op negen uur de intercity Assen-Groningen door negen gewapende Zuid-Molukse jongeren tot stilstand gebracht. Het was de tweede treinkaping uit de geschiedenis (anderhalf jaar na Wijster), en zou bekend komen te staan als de 'kaping bij De Punt', genoemd naar het Drenthse dorpje dat langs het spoor lag. De kaping zou een ongelofelijke twintig dagen duren, en beëindigd worden door mariniers, waarbij twee gegijzelden en zes kapers omkwamen.

Meer dan dertig jaar later is de kaping bij De Punt onderwerp van een van de films in het Telefilmseizoen.

Hanro Smitsman (1967) maakte eerder het sterke Skin, gebaseerd op de zaak Kerwin Duinmeijer, maar dan gezien vanuit het perspectief van de dader.

De Punt, zijn fictieve reconstructie van de treinkaping, is ambitieus opgezet. De slim verzonnen rode draad is een Rondom 10-achtig programma, dat een aantal hoofdrolspelers van het drama van toen bij elkaar wil brengen: een van de kapers die zijn straf heeft uitgezeten, de vader van de omgekomen vrouwelijke kaper, een voormalige gegijzelde, een militair die bij de bestorming betrokken was, en de toenmalige minister van justitie Van Agt (goeie rol van Kees Hulst).

Deze benadering, waarin we van vijf verschillende personages ook nog eens in vijf verschillende flashbacks terechtkomen, ontneemt de film een emotioneel centrum. Interessantste draad is het verhaal van de vrouwelijk kaper (mooi gespeeld door Terence Schreurs), die bijna per toeval aan boord van de trein komt als ze moet kiezen tussen haar geliefde en haar vader. Maar in andere scènes - de bestorming van de trein en de opnamen van het tv-programma - verhouden budget en ambitie zich moeilijker tot elkaar. (MARK MOORMAN)

De Punt, zondag 3 mei, 20.15 uur, Nederland 2

Meer over