Plus

Skinny jeans in het Élysée

Franse kappers hangen de vlag uit, want met de nieuwe première dame Brigitte Trogneux - die een voorkeur heeft voor korte jurken en leren broeken - hebben geföhnde haren weer de toekomst.

Fiona Hering
Ook serieuze Franse media prijzen de nieuwe première dame om haar look. Beeld Benoit Tessier/Reuters
Ook serieuze Franse media prijzen de nieuwe première dame om haar look.Beeld Benoit Tessier/Reuters

De Brit Tim Walker zal de Pirellikalender 2018 fotograferen. De kalender, in 1964 voor het eerst uitgebracht, stond vijftig jaar bekend om zijn steamy, sexy foto's op exotische locaties. Met die traditie werd gebroken door fotografen Annie Leibovitz (2016) en Peter Lindbergh (2017), die focusten op powervrouwen als comédienne Amy Schumer en tennisster Serena Williams. Van Walker kunnen we surrealistische, sprookjesachtige foto's verwachten. Hij liet ooit voor een Vogue-shoot 80 witte konijnen los in een hotelkamer.

De eigenzinnige Franse sociaalliberaal Emmanuel Macron heeft de sympathie aan zijn kont hangen. Het jeugdige spleetje tussen de tanden versus de wallen van Nicolas Sarkozy en de vetbultjes op de kin van François Hollande.

Première dame
Macron is jong, slechts 39 jaar, maar geenszins een gladde jongen. Zijn grootste troef is zijn 24 jaar oudere vrouw Brigitte Trogneux, en zij heeft de broek aan, letterlijk.

Tijdens haar eerste publieke optreden na de uitslag van de Franse verkiezingen, als de toekomstige première dame, verscheen Trogneux in een marineblauwe jas met zilveren kraag van modehuis Louis Vuitton, gecombineerd met een zwarte strakke broek en pumps. Niet van het klassieke kaliber kitten heel, maar serieuze stiletto's.

De Franse Vogue onthield zich online opvallend van commentaar, maar eerder hadden diverse kranten de kleedstijl van de 64-jarige Trogneux al onder de loep genomen. En die is vooruitstrevender en minder voorspelbaar dan die van haar voorgangers in het Élysée. Ze heeft een voorkeur voor skinny jeans, jurken tot ver boven de knie, kobaltblauw, leren broeken en luxe accessoires. Tijdens wandelingen met haar man door Parijs draagt ze graag gympen en ze was al te zien op de cover van Paris Match. In badpak.

Brave ballerina's
Voor Trogneux niet de internationaal geroemde nonchalante esthetiek van de Parisienne. Ze oogt eerder sportief Amerikaans: skinny jeans, pastelkleurige kasjmier trui erop, oversized blazer en slangenleren hakken. Ze heeft een St. Tropez gebronsde huid, gebleekte tanden én perfect geföhnd haar, wat minstens twee keer per week een bezoek aan de kapper verraadt. Ze vertoont een frappante gelijkenis met actrice en activiste Jane Fonda en ze is meermalen gefotografeerd bij shows van Dior en Louis Vuitton.

Ze is bevriend met Delphine Arnault, executive vice president van Louis Vuitton en dochter van ceo Bernard, en wordt door het modehuis gekleed voor belangrijke publieke gelegenheden. De serieuze Franse media prijzen madame Macron voor haar look. De Franse tabloids kwijlen over haar lange, slanke benen, net als ze ooit deden over de bijzondere stelten van die andere Brigitte, die meer van de nonchalante stijl was.

Een stijl die wordt beschreven in het boek How to be Parisian, wherever you are, een internationale bestseller, geschreven door model Caroline de Maigret, Françoise Sagans biograaf Anne Berest en nog twee vriendinnen. Vrouwen (vooral De Maigret) met een pony (heel Frans) en die jaloersmakende je-ne-sais-quoi.

Anders dan voorgansters
Enkele tips uit het boek: slaap met een vlecht, zodat iedereen denkt dat je de hele nacht seks hebt gehad; bestel wijn bij de lunch en wees niet bang om ouder te worden. Mevrouw Macron (met pony) slaat vast alleen de eerste tip over.

Haar recente voorgangsters deden het anders. Het Italiaans-Franse model Carla Bruni-Sarkozy transformeerde in het Élysée van stijlvolle stoeipoes tot onberispelijke first lady, in saaie pakken en voorspelbare Jackie O-jurkjes, gedragen met brave ballerina's om zo niet te veel boven haar kleine man uit te torenen.

Daarna kwam, met François Hollande, Valérie Trierweiler. Zij hield er een iets nonchalantere look op na, met geföhnd, maar een tikkeltje gehavend haar.

Wel of geen geföhnde haren, het lijkt zo'n onbenullig detail in de wereldpolitiek. Maar het gepolijste kapsel van Trogneux is een gotspe in het land waar ze al decennia patent hebben op de meest sexy haren van Europa. Geföhnde haren zie je in overvloed op de conservatieve Parijse rechteroever, rommelig 'intellectueel' haar is typisch linkeroever, Saint-Germain-des-Prés.

Fiona Hering is modejournalist bij Vogue Nederland en RTL Boulevard. Wekelijks deelt ze haar visie op mode.

Meer over