PlusFilmrecensie

Skate Kitchen is een sfeerrijke coming-of-agefilm

In haar speelfilmdebuut volgt Crystal Moselle vier skatechicks in een door mannen gedomineerd wereldje.

Jan Pieter Ekker
Skate Kitchen Beeld
Skate Kitchen

Als het tienermeisje Camille – hippe bril, lang, wapperende bruine haren – zichzelf bij een trick met een ongelukkige manoeuvre verwondt, heeft haar overbezorgde, alleenstaande moeder, met wie ze toch al een moeizame verhouding heeft, er genoeg van: “Er wordt niet meer geskatet! Beloof het me!” Camille (Rachelle Vinberg) kan het niet beloven; de verleiding van het groepje skatechicks dat ze op Instagram volgt is veel te groot.

Regisseur Crystal Moselle spotte Vinberg en haar skatende vriendinnen vier jaar geleden in New York, zoals ze eerder ook de hoofd­personen van haar energieke, bekroonde documentaire The Wolfpack (2015) ‘gewoon’ op straat was tegengekomen. Ze maken deel uit van het collectief ‘The Skate Kitchen’ (de naam bedacht Vinberg toen ze op You­Tube de reactie ‘Nice, but she belongs in the kitchen’ onder een filmpje van een ­vrouwelijke skater zag staan).

Moselle trok een jaar op met Vinberg cum suis, praatte met hen over #MeToo, culturele toe-eigening, tampons en daten en leerde ­ondertussen de skatecultuur kennen. Vervolgens bedacht ze een plotje, dat niet al te veel om het lijf heeft (er komt nog een jongen in het spel); verder liet ze de jonge vrouwen vooral hun gang gaan voor haar camera. Dat was een ­gelukkige beslissing.

Relaxte sfeertje

Ze hangen achter auto’s in Lower Manhattan, roken jointjes in het park en praten over jongens. “So many penises in the way!” zegt de lesbische Kurt (Nina Moran) als ze een plek opeist voor zichzelf en haar posse.

En meestentijds skaten ze, soms badend in tegenlicht, in het toch al zo fotogenieke New York. Op de soundtrack klinkt fijne muziek van artiesten als Jaden, Princess Nokia en Aska Matsumiya, die sterk bijdraagt aan het relaxte sfeertje.

Het resultaat is een sfeerrijke coming-of-agefilm, waarin de problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon – en dat helemaal niets uitmaakt.

Skate Kitchen
Regie Crystal Moselle
Met Rachelle Vinberg, Nina Moran, Jaden Smith
Te zien via iTunes, Cinetree, Cinemember, Ziggo, KPN en Cineville

 
Meer over