PlusMuziektheater

Single camping bezwijkt onder karrenvracht aan oneliners

Patrick van den Hanenberg

Camping De Bosnimf wordt geleid door de kordate, op het eerste gezicht aseksuele Christel (spreek uit met een ‘G’) en Johan, de animatie-clown, die sinds kort Johannie genoemd wenst te worden, omdat hij een vrouw wil zijn. Christel (Ilse Warringa) en Johannie (Rop Verheijen) waren een stel, maar als gevolg van de transformatiewensen van Johan zijn zij nu single.

We zien het koppel op de openingsdag van hun camping Beeld Raymond van Olphen
We zien het koppel op de openingsdag van hun campingBeeld Raymond van Olphen

Feestelijk vlagvertoon

We zien het koppel op de openingsdag van hun camping. Alleen singles die hebben ingetekend op Christels therapeutische cursus zijn welkom. De deelnemers leren er het singleschap te waarderen. Zoals Aristoteles volgens Christel al zei: “Het geluk behoort aan hen die aan zichzelf genoeg hebben.”

Met feestelijke vlaggen in de hand zingt men er vrolijk op los, alsof we ons bevinden op de Paasheuvel, de camping uit de twintigste eeuw van de Arbeiders Jeugd Centrale in Vierhouten.

single camping
Door Bos Theaterproducties
Gezien 27/3, Schouwburg Amstelveen
Nog te zien 9 en 10/4, De Meervaart
Amsterdam; 25/6 t/m 14/7 DeLaMar

Basismateriaal

De gasten die op de eerste dag op De Bosnimf verschijnen, zijn allemaal beschadigd. Menno (Peter Blok) mokt omdat zijn vrouw de kinderen heeft gekaapt, waardoor hij de zomer in zijn eentje moet doorbrengen. De gescheiden Franceska (Tjitske Reidinga) is een mislukte beeldend kunstenaar met afval als basismateriaal. Ze is in een pittig gevecht verwikkeld met haar dochter, die een pyromane tik heeft.

Nummer drie is Sandy (Elise Schaap), een ordinaire Rotterdamse volksvrouw die het bed heeft gedeeld met iedereen die in haar buurt kwam, en nu via de stichting Stille Armoede een gratis kampeervakantie aangeboden heeft gekregen.

Het botst en klotst in deze muzikale komedie van schrijfster en regisseur Marije Gubbels aan alle kanten Zij heeft voor een karrenvracht aan grappige oneliners gezorgd. Het droog­komische acteertalent van Ilse Warringa (als juf Ank in De Luizenmoeder een nationale heldin geworden) helpt natuurlijk enorm in zo’n stuk. Tegelijkertijd is haar vette Oost-­Nederlandse accent zo’n zwaktebod waar je moe van wordt.

Datzelfde geldt voor de andere karakters, zoals Sandy, die als levensmotto heeft: ‘Je geeft je over en je gaat op je rug liggen.’ Er rollen allerlei leuke zinnetjes uit haar mond, maar uiteindelijk doet die vrouw je niets.

Sukkels

De leiding en de gasten zijn eigenlijk allemaal sukkels op hun eigen manier. Ze worden stuk voor stuk geweldig gespeeld, maar het geheel sprankelt niet. Er is een overkill aan lolligheid, die langzaam vervalt in oubolligheid.

Terwijl nadrukkelijk door Christel is gesteld dat elke vorm van hunkering niet getolereerd zal worden, ligt het voor de hand dat dit vijftal uiteindelijk natuurlijk in één grote relatiekluwen terecht gaat komen.

Op een fijne zomeravond zal Single Camping de bezoeker geen kwaad doen, maar indruk maken.., nee, absoluut niet.

Single Camping Beeld Hans Brakel bewerking Studio Room
Single CampingBeeld Hans Brakel bewerking Studio Room
Meer over