Sieb Posthuma wint Gouden Penseel voor boek Een vijver vol inkt

Illustrator Sieb Posthuma is de winnaar van het Gouden Penseel, de prijs voor het kinderboek met de beste illustraties. Hij ontving de prijs woensdagavond in het Rijksmuseum in Amsterdam voor zijn tekeningen in het boek Een vijver vol inkt, maakte de stichting CPNB bekend.

Sieb Posthuma. Beeld ANP.
Sieb Posthuma.Beeld ANP.

Het is de tweede keer dat Posthuma het Gouden Penseel op zijn naam mag schrijven. In 2009 won hij de prijs voor de illustraties in het boek Boven in een groene linde zat een moddervette haan.

De Boekensleutel, een prijs die bij hoge uitzondering wordt toegekend aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt, gaat naar de Mexicanen Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren voor het boek Het Dierelirium van professor Revillod. Kees van Kooten zorgde voor de vertaling en bewerking van het dierenboek onder het pseudoniem prof. dr. E.I. Kipping. Hij nam namens de Mexicaanse makers de prijs in ontvangst. De Boekensleutel is voor het eerst in 12 jaar weer uitgereikt.

Karina Schaapman kreeg het Zilveren Penseel voor Het Muizenhuis - Sam & Julia. Eerder werd al bekend dat de Belgische Kitty Crowther het Gulden Palet in ontvangst mag nemen voor Kleine Man en God. Dit is een nieuwe prijs voor het werk van een buitenlandse illustrator. De originele prenten van de winnaars zijn tot en met 26 november te zien in het Rijksmuseum.

Meer over