PlusAlbumrecensie

Shore van Fleet Foxes: een nieuwe soundtrack voor de herfst

Stefan Raatgever
Fleet Foxes, Shore (Anti Records). Beeld
Fleet Foxes, Shore (Anti Records).

De bladeren beginnen te vallen, de ochtenden zijn mistig, de middagen grijs. De playlist met strandhits kan op pauzestand. Dit is het seizoen voor folkbands als de Fleet Foxes uit Seattle. Met hun magnifieke melancholie schreven ze al menige sfeerrijke soundtrack voor de herfst.

Shore is het vierde album van de groep en werd voor een groot deel opgenomen tijdens de lockdown­maanden. De composities benaderen het niveau van het magnum opus van de groep, Helplessness Blues uit 2011.

Shore voelt net als dat album als een lange aaneengeschakelde muzikale reis. Met akoestische gitaren, brommende blazers, ijle zang kammen de Fleet Foxes het hen vertrouwde terrein nog eens haarfijn uit.

Young Man’s Game is een van de fraaiste liedjes op het album. Een knap opgebouwde mijmering over alle mogelijkheden die het leven biedt voor wie jong en gretig is. Hoopgevend bijna, zeker in combinatie met het opzwepende arrangement eronder. Maar de conclusie is onvervalst Fleet Foxes: It’s a young man’s game/ I’ve been a rolling antique for all my life.

De toon lijkt in eerste instantie herfstig somber, maar wie beter luistert vindt in songs als Cradling Mother, Cradling Woman, I’m not my Season en Going-to-the-Sun-Road juist een fijne, warme deken voor de kille dagen die komen gaan.

Meer over