PlusAchtergond

SemiFest wil niet alleen zenden, maar een interactief festival zijn

Duizenden mensen verzamelden zich zaterdagavond voor een festival, een online festival. Bij het interactieve SemiFest kunnen bezoekers vanuit de huiskamer meedoen met het programma vanuit de A’DAM Toren.

Raounak Khaddari
Jett Rebel probeerde positief te blijven, maar wond er geen doekjes om. “De muziek en evenementenbranche zijn fucked.” Beeld Nathan Reinds
Jett Rebel probeerde positief te blijven, maar wond er geen doekjes om. “De muziek en evenementenbranche zijn fucked.”Beeld Nathan Reinds

Misschien herinnert u zich het nog: er was een tijd dat duizenden mensen op één plek van hetzelfde optreden genoten. En dat massa’s mensen dansend, juichend en zwetend bij elkaar stonden. Een klein jaar geleden kwam daar abrupt een einde aan. Sindsdien zoeken artiesten en organisatoren naar alternatief, coronaproof, vertier.

Steeds live optredens uitzenden, vond Martijn van Rheenen, oprichter en mede-eigenaar van SemiFest te eenzijdig. “Dan ben je alleen maar aan het zenden. Je hebt juist inter­actie nodig om die livebeleving te creëren.”

Vanuit de A’DAM Toren ­organiseert SemiFest Live daarom sinds december interactieve festivals. Zaterdagavond deden circa tienduizend ­mensen mee aan het avondvullende programma. Eerst ‘samen’ koken met influencer Nina Warink, dan een ­optreden van Jett Rebel en zowel ­Domien Verschuuren als Sander Hoogendoorn stonden in de dj-booth. Singer-songwriter Mathilde Bloom sloot de avond af.

De gevestigde orde heeft het zwaar, maar ook nieuw talent lijdt onder de coronamaatregelen. Bloom was net afgestudeerd aan het conservatorium en ‘helemaal klaar om het te maken met haar eigen muziek’, toen de pandemie kwam. “Optreden is wat ik het liefste doe. Gelukkig kan dat hier.”

Fans op schermen

Het concept is simpel: wie mee wil doen logt kosteloos in en kan onder andere via Zoom in de uitzending ­komen. Op de schermen in de studio is het publiek te zien. Sommigen ­zitten met het hele gezin op de bank, anderen zitten erbij alsof het de zoveelste zoomsessie van de week is en sommigen hebben zich opgedoft voor het avondje uit in huis.

Terwijl op dezelfde zaterdagavond de NPO Festival Noorderslag uitzendt, waar slechts gekozen kan worden ­tussen verschillende optredens op verschillende kanalen, hebben de bezoekers van SemiFest meer inspraak. Ze kunnen live meepraten, vragen stellen, prijzen winnen met de Bingo die tussendoor wordt gespeeld en verzoekjes indienen.

Jelte Tuinstra, alias Jett Rebel, ziet zijn fans op schermen als ze met de zaklampfunctie van hun telefoon zwaaien tijdens het zoveelste verdrietige liedje. Hij probeert positief te blijven, maar wil er ook geen doekjes om winden: “De muziek en evenementenbranche zijn fucked.”

De zanger is maar wat blij dat hij wél kan optreden. “Je zal maar een violist zijn in een orkest of de gitaar stemmen van Douwe Bob. Ik kan hier nog optreden,” zegt Tuinstra die niet met band optreedt, maar alleen achter de vleugel zit.

De werknemers in de studio zijn op twee handen te tellen. In de ‘Green Room’ op een andere etage moet elke artiest naar een eigen ‘bubbel’ in een andere hoek van de verdieping en iedereen wordt vooraf getest in een kampeerauto die op het plein voor de toren staat.

“We moeten niet gaan zeuren en bij de pakken neer gaan zitten,” zegt initiatiefnemer Van Rheenen, die meermaals benadrukt dat hij weet dat het voor iedereen een moeilijke tijd is. “We moeten kijken waar behoefte aan is en wat we kunnen organiseren binnen de regels. Zo kwam ik op het idee.”

Mathilde Bloom sloot de avond af. Beeld Nathan Reinds
Mathilde Bloom sloot de avond af.Beeld Nathan Reinds

De organisator, die eerder met SemiFest evenementen organiseerde in Paradiso, weet dat artiesten in contact willen blijven met hun fans en dat mensen iets willen meemaken. “Een avond passief voor de tv zitten, is geen beleving. TV talks too much, is dan ook onze slogan. Je wil meedoen met zo’n avond.”

Inmiddels heeft het evenement meer dan 80 uur ‘festival’ erop zitten en is continu bezig met bijschaven. Het drukst bezochtst evenement, van zangeres Maan, trok 25.000 bezoekers. Toen klapte de streamingdienst eruit en moest de capaciteit worden opgeschaald.

Entreegeld vragen, doen ze niet meer. Voor hun inkomsten richten ze zich op de data van kijkers, die ze kunnen gebruiken voor advertenties op het platform. De contracten met twee sponsoren zijn bijna rond. “Zo kan het gratis blijven voor onze bezoekers. Want als je hetzelfde vraagt als Netflix, gaan mensen hetzelfde verwachten. Wij winnen het niet van Netflix, wel van tv-zenders.”

SemiFest Live

SemiFest Live wordt elke zaterdag georganiseerd en op speciale dagen zoals Valentijnsdag. Vandaag op Martin Luther King Day staat vanaf 20.00 uur een heus gospelconcert gepland met onder meer Glennis Grace, Dwight Dissels en Elvis E. Bezoekers kunnen meedoen via semifest.live.

Meer over