Plus

'Schrijverscoöperatie' van Mizzi van der Pluijm is een feit

Uitgever Mizzi van der Pluijm geeft 5 procent van haar aandelen van de dit jaar met Rianne Blaakmeer opgerichte uitgeverij Pluim aan de schrijvers. Daarmee is de eerste 'schrijverscoöperatie' een feit.

Marjolijn de Cocq
Mizzi van der Pluijm Beeld ,
Mizzi van der PluijmBeeld ,

Ze was om vier uur wakker, het 'stuiterde' in haar hoofd na de oprichtingsvergadering donderdagavond van Schrijverscoöperatie Pluim. Ook schrijver Dimitri Verhulst heeft daarna niet veel meer geslapen. Samen met Lieke Marsman vormt hij het ­bestuur van de coöperatie.

"Een beetje een noodzakelijk kwaad omdat iemand moet beginnen." Lachend: "Het hoeft niet blijvend te zijn, straks kan de coöperatie besluiten mij eruit te stemmen en naar huis te sturen."

Van der Pluijm geeft 5 procent van haar persoonlijke aandelen aan de schrijverscoöperatie. Daarmee krijgen de schrijvers medezeggenschap over uitgeverij Pluim en recht op een dividenduitkering.

Verhulst: "Je zou kunnen zeggen: 5 procent is maar heel weinig stem, maar er is ook besloten dat de coöperatie vetorecht heeft bij beslissingen die het karakter van de uitgeverij zouden veranderen."

Volgens Van der Pluijm onderstreept dit initiatief dat nieuwe tijden zijn aangebroken. "De auteur staat bij ons centraal. Dat zeggen meer uitgeverijen, maar recente gebeurtenissen in het boekenvak tonen aan dat auteurs in de praktijk speelbal zijn van de ­eigenaren."

"Pluim wil er geen twijfel over laten bestaan om wie het allemaal draait. Schrijvers zijn de essentie van een uitgeverij en ik wil ze een stem geven. Anders dan alleen maar zeggen dat schrijvers zo belangrijk zijn, wil ik ook laten zien waar we als uitgeverij voor staan en daar heel duidelijk stelling in nemen."

Verbondenheid
Inmiddels heeft de uitgeverij met 37 Nederlandse en Vlaamse schrijvers de afspraak dat hun nieuwe boek verschijnt bij Pluim, onder wie Hanna Bervoets, Ellen Deckwitz, Joris Luyendijk, Roos Schlikker, Jaap Scholten, P.F. Thomése, L.H. Wiener en Bert Wagendorp.

Bij de oprichting waren 27 schrijvers aanwezig. Verhulst: "Het is een rotwoord en ik had me zo voorgenomen het niet te gebruiken, maar het gaat nu toch vallen: er was een sfeer van verbondenheid."

Van der Pluijm: "Verbondenheid is wel het goede woord. Dat is wat er gebeurde. En het is ook heel bijzonder dát dat gebeurde. Ik heb het idee dat iedereen zich hierdoor gerespecteerd voelt. De wens leefde al bij de schrijvers toen er werd gesproken over het uitkopen van Atlas Contact en ik heb die altijd heel legitiem gevonden. Ik ben alleen maar blij dat de uitgeverij nu staat en ik daar nu na oprichting van Pluim vorm aan kan geven."

Van der Pluijm blijft meerderheidsaandeelhouder in Pluim, maar wil verder geen cijfers prijsgeven. "Ik vind het al heel wat dat we die 5 procent noemen. Maar het gaat concreet ergens over, 5 procent klinkt misschien niet veel, maar het is al 100 procent meer dan schrijvers bij andere uitgeverijen hebben. Het gaat erover ze de mogelijkheid te geven zich anders te organiseren, niet alleen binnen de uitgeverij maar in de literaire wereld in het algemeen."

Pensioenfonds
De schrijverscoöperatie heeft als aandeelhouder geen invloed op het dagelijkse beleid van uitgeverij Pluim, maar kan wel beslissen over eigendomsbeheer, investeringen en het benoemen van de directie. Verhulst: "En los van alles is het ook een denktank. We kunnen allemaal meedenken over wat we willen."

"Bijvoorbeeld een pensioenfonds opbouwen of iets als een ziekenfonds, huizen kopen waar mensen kunnen schrijven, zelfs een babysitdienst voor jonge ouders die aan het rommelen zijn, kan ter tafel worden gebracht. Ik kan nog geen concrete voorbeelden noemen, eerst moeten de reglementen worden opgesteld. Het hele scala aan mogelijkheden staat open."

Dimitri Verhulst is schrijver en bestuurslid van Pluim. 'Los van alles is het ook een denktank' Beeld .
Dimitri Verhulst is schrijver en bestuurslid van Pluim. 'Los van alles is het ook een denktank'Beeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over