Schrijvers kaarten illegaal downloaden e-books aan

Vijf bekende schrijvers vragen op een ludieke wijze aandacht voor het illegaal downloaden van e-books.

ANP
Arthur Japin steelt een fles wijn, een broodje en een hondje Beeld Screenshot Youtube
Arthur Japin steelt een fles wijn, een broodje en een hondjeBeeld Screenshot Youtube

In een spotje op Youtube (zie hieronder) is te zien hoe schrijvers Arthur Japin, Alma Mathijsen, Jessica Durlacher, Francine Oomen en Ernest van der Kwast van toevallige voorbijgangers een ijsje, krant, wijntje, broodje en zelfs een hondje afpakken.

Volgens de Auteursbond, initiatiefnemer van de campagne tegen piraterij, gebeurt dit op dezelfde nonchalante manier waarmee sommige mensen e-books downloaden zonder ervoor te betalen.

Leesvoer
Het gebruik van e-readers neemt nog altijd toe en een op de drie boekenlezers leest veel of alleen maar e-books, aldus de Auteursbond. E-books worden illegaal gedownload en verspreid en uit onderzoek van Tros Radar uit 2016 bleek dat bijna de helft van de e-booklezers weleens op een illegale manier aan leesvoer komt. Dit leidt tot inkomstenverlies voor de schrijver en vertalers.

De Auteursbond hoopt dat deze campagne het bewustzijn onder lezers bevordert en ze aanmoedigt hun e-books op een legale manier te kopen. "Als je boeken waardeert, dan waardeer je ook de schrijver.''

Meer over