Schrijver John le Carré wint Olof Palme-vredesprijs, doneert prijzengeld

De Olof Palme-vredesprijs gaat dit jaar naar John le Carré. De Britse auteur doneert het prijzengeld - zo’n 90.000 euro - aan Artsen zonder Grenzen.

Sam de Graaff
John le Carré. Beeld AFP
John le Carré.Beeld AFP

Le Carré ontvangt de prijs voor zijn ‘geëngageerde en humanistische opinievorming’ ten aanzien van ‘de vrijheid van het individu en de fundamentele kwesties van de mensheid’. Volgens de Zweedse organisatie beschrijft Le Carré in zijn boeken onder meer de machtspelletjes van wereldmachten, corruptie van grote bedrijven en de groei van xenofobie en fascisme in Europa en de Verenigde Staten.

De onderscheiding, vernoemd naar de in 1986 vermoordde Zweedse premier Olof Palme, wordt uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd in de strijd tegen racisme, of opkwamen voor mensenrechten, vrede en internationale veiligheid.

Eerdere winnaars zijn onder anderen voormalig VN-baas Kofi Annan, gynaecoloog en Nobelprijswinnaar Dennis Mukwege. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Daniel Ellsberg, de man die de zogeheten Pentagon Papers doorspeelde aan The New York Times.

De inmiddels 88-jarige Le Carré vergaarde de afgelopen decennia vooral bekendheid met zijn werken over spionage in de Koude Oorlog, waaronder de boeken Spion aan de muur en Edelman, bedelman, schutter, spion. Le Carré schreef deels op basis van eigen ervaringen: hij werkte jarenlang voor de Britse inlichtingendienst MI6. Zijn 25ste roman, Spion buiten dienst getiteld, verscheen afgelopen oktober.

De prijsuitreiking van de Olof Palme-prijs vindt op 30 januari plaats in Stockholm.

Meer over