Schilderijen uit collectie Hitler teruggevonden

Zeven schilderijen, die tot de kunstcollectie van Adolf Hitler behoorden, zijn teruggevonden in een Tsjechisch klooster. De werken werden als verloren beschouwd. De waarde van de ontdekte schilderijen zou ongeveer 2 miljoen euro bedragen.

Redactie
Adolf Hitler. © ANP Beeld
Adolf Hitler. © ANP

De ontdekker, de Tsjechische schrijver Jiri Kuchar, schreef twee boeken over de collectie van de Duitse dictator. Hij trof de doeken aan in het klooster van Doksany, zo'n 50 kilometer ten noorden van Praag. 'Ze maken deel uit van de Hitler-collectie, die uit ongeveer 45 schilderijen, een dertigtal beeldhouwwerken, een plakkaat en meerdere geschenken bestaat. Dat alles werd omschreven als oorlogsbuit', zegt Kuchar.

Onder de zeven werken is ook het schilderij 'Erinnerung an Stalingrad' van de Duitse schilder Franz Eichhorst. Eichhorst wordt beschouwd als de lievelingsschilder van Hitler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de collectie van Hitler ondergebracht in het Tsjechische klooster van Vyssi Brod, gelegen in het zuiden van het land.

Daar werden ook de verzamelingen van de Joodse bankier Fritz Mannheimer en die van de familie Rothschild geplaatst. Na de oorlog brachten de Amerikanen de collectie van Mannheimer, die Hitler in 1941 kocht, en die van Rothschild naar München. De rest bleef achter in het toenmalige Tsjechoslowakije.

Meer over