PlusAlbumrecensie

Sankofa van Akwasi is een feest om naar te luisteren

Rajko Disseldorp
Akwasi - Sankofa (Neerlands Dope). Beeld -
Akwasi - Sankofa (Neerlands Dope).Beeld -

Het is ruim vijf jaar geleden dat rapper en schrijver Akwasi (32) een soloalbum uitbracht. Sinds Daar Ergens (2014), waarop hij een ode brengt aan de songteksten van Bram Vermeulen, heeft hij allesbehalve stilgezeten: met zijn rapgroep Zwart Licht verscheen het album Bliksem (2018), met Laten we het er maar niet over hebben (2018) maakte hij in datzelfde jaar zijn poëziedebuut en zijn deel­name aan het tv-programma Expeditie Robinson bleef een jaar later niet onopgemerkt. Onlangs verscheen eindelijk een nieuwe soloplaat, ­getiteld Sankofa, waarin Akwasi zijn Ghanese roots de toon laat zetten.

Na het grappige intro waarin een Ghanese vriend Akwasi toespreekt over een meisje dat onder de indruk is van het feit dat hij Akwasi kent, maakt de rapper met het titelnummer Sankofa direct duidelijk dat het een vrolijke plaat gaat worden, vooral vanwege het opzwepende ritme en de meerdere blaasinstrumenten. Dat optimisme klinkt in vrijwel alle nummers door, ook in de teksten, zoals in We komen eraan: “Zeg het luid, we komen eraan/ Er is geen te laat, want we komen net aan.”

Hiphopveteranen

Sankofa is Akwasi’s muzikaalste plaat tot dusver. Hij heeft dit album in Ghana gemaakt en opgenomen (net als de videoclip van Na wo se deng) en misschien voelt Sankofa daardoor zo sterk als een geheel. Zijn teksten lijken ook nog poëtischer. Op Na wo se deng rapt hij: “Als jij nu rapt zonder beat, noemt men het a capella/ Als ik nu rap zonder beat noemt men het poëzie.”

Het is ook poëzie, zoals in Stew: “De zon schijnt op mijn gedaante/ Gaat van mijn huid naar mijn geraamte/ Iedereen is hier voor wat anders/ Maar ik ben hier voor de warmte.”

Met de meeste nummers heeft Akwasi een nieuwe afslag genomen, al liggen sommige nummers ook nog in het verlengde van eerder werk. Het optimistische Paraplu (“Ik wil je paraplu zijn als het regent/ En je muurtje als het stormt.”) doet denken aan zijn eerste soloalbum. De hiphoptrack Je bent nodig, samen met hiphopveteranen Typhoon en Fresku, doet denken aan werk van Zwart Licht: “Je hebt me nodig als je vitamine D/ Ik heb wat vitamines mee/ Ik ben de zon, want ik schijn voor iedereen.”

Grappige sketch

Naast Typhoon en Fresku werkt Akwasi samen met zanger Kenny B. en met misschien wel de meest opvallende naam: Bizzey. Aan hun nummer Pain in your eyez gaat een grappige sketch vooraf. Een man zegt dat de teksten van Akwasi te diep gaan voor de jeugd en dat die alleen domme dingen wil horen, zoals ­Bizzey. Wat volgt: een nummer met Bizzey. Toch leuk dat hij hiervoor genoeg zelfspot heeft.

Sankofa is een feest om naar te luisteren. Het wordt nergens pretentieus of zwaarmoedig en Akwasi zorgt ervoor dat je aan het eind met een glimlach achterblijft.

Meer over