Sander Kollaard wint literaire jongerenprijs voor Uit het leven van een hond

Sander Kollaard heeft De Inktaap 2021 gewonnen voor zijn roman Uit het leven van een hond. Dat is donderdag bekendgemaakt in een online live-uitzending. Zijn nominatie voor de literaire jongerenprijs had Kollaard te danken aan het winnen van de Libris Literatuur Prijs in 2020.

ANP
Sander Kollaard. Beeld Susanna Erlandson.
Sander Kollaard.Beeld Susanna Erlandson.

Naast Uit het leven van een hond van Kollaard waren ook Het wit en het purper van Willemijn van Dijk (BNG Bank Literatuurprijs 2019) en De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo (BookSpot Literatuurprijs 2019) genomineerd. Meer dan duizend jongeren hadden de drie genomineerde boeken gelezen en hun stem uitgebracht.

“Het boek is prachtig geschreven en is ook humoristisch. Juist iets wat wij in deze tijd allemaal nodig hebben, is de levenslust, het gevoel dat de dag mooi is en dat het leven in het moment zit,” aldus de jury. De Inktaaptrofee was zonder medeweten van de winnaar al naar het Zweedse platteland verstuurd, waar de schrijver woont met zijn vrouw en zijn hond, zodat Kollaard hem live in de uitzending in ontvangst kon nemen.

Scholierenjury

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. Scholieren van 15 tot en met 19 jaar lezen hiervoor de meest recente winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.

Onder de eerdere winnaars zijn Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden, Conny Palmen en Murat Isik. Vorig jaar won Nina Polak de prijs voor haar roman Gebrek is een groot woord.

Meer over