Plus

Samya Hafsaoui: 'Ik snap dat mijn leven niet normaal is'

Samya Hafsaoui (23) is het gezicht van het Ramadanjournaal, dankzij een spontane actie en veel talent. Ze kijkt alvast verder. 'Amerikaanse politiek vind ik fan-tas-tisch, Harry Potter ook.'

Hannah Stöve
'Gitaarspelen en zingen heb ik mezelf aangeleerd door filmpjes op YouTube te kijken ¿ ik ben echt een papegaai, ook wat betreft talen.' Beeld Erik Smits
'Gitaarspelen en zingen heb ik mezelf aangeleerd door filmpjes op YouTube te kijken ¿ ik ben echt een papegaai, ook wat betreft talen.'Beeld Erik Smits

Dat een carrière snel kan gaan in de media, bewijst Samya Hafsaoui. Was ze vorig jaar nog voltijds VU-student, nu draait ze interview na interview af omdat ze een grote presentatieklus heeft binnengesleept. En dat deels vanwege één bijdehante bui, waardoor ze een aankondigingsfilmpje voor De Wereld Draait Door mocht presenteren.

Na een masterclass van de redactie mocht het talentenklasje van BNNVara, dat Hafsaoui vorig jaar volgde, een opname bijwonen. Vlak voor de uitzending begon vroeg Matthijs van Nieuwkerk voor de gein wie hem zou opvolgen als hij met pensioen gaat.

Hafsaoui: "Ik stak ineens heel eager mijn handje op, en zei tegen Matthijs: pas maar op, want ik ga op je stoel zitten. Waarop hij zei dat ik dan maar de promo moest presenteren." In de vijf minuten die ze nog had, verzon ze een paar teksten ('Freek Vonk doet wat ie altijd doet - leuk zijn!').

"En toen deed de opnameleider z'n arm naar beneden, en was ik live op NPO 1." Van Nieuwkerk zat in het publiek, met een blik die verraadde dat hij zwaar onder de indruk was van Hafsaouis spontane actie.

Niet veel later mocht ze een webserie maken, De taxi terug, waarin ze DWDD-gasten als Youp van 't Hek, Ilse Warringa en Britt Dekker naar huis bracht en napraatte over de uitzending.

"Bij Paul Witteman heb ik wel even getwijfeld. Dat is een van dé interviewers van Nederland, en ik ben echt een aardappel. Wat moest ik die man vragen? Maar het kwam goed." Al snel diende de volgende, échte klus zich aan: vanaf maandag mag ze vier keer het Ramadan­journaal van de NTR aan elkaar praten.

Op een zonovergoten middag in een koffie­tentje in Nieuw-West, haar buurt sinds een jaar of drie, laat Hafsaoui voortdurend haar brede glimlach zien, waarna ze geregeld in geschater uitbarst. Haar favoriete stopwoord is ­'lachen'.

Of ze nu vertelt over de zomer dat ze op een girl scouts camp in de Verenigde Staten kleine meisjes vermaakte, de periode dat ze werkte als ­sushikok in Londen of dat ze nu voor het eerst een programma mag dragen: Hafsaoui besluit elke anekdote met een vrolijk: "Lachen!"

Vond u dat spannend, om onvoorbereid achter de tafel van DWDD te gaan zitten?
"Achteraf besefte ik wel dat ik héél veel domme dingen had kunnen zeggen. Ik noemde Antoinette Hertsenberg ook 'Heksenberg' - daar voel ik me nog steeds schuldig over! Maar eng; nee. Daardoor wist ik zeker dat ik presentator moest worden."

"Tijdens de Academy (van BNNVara) bekeken we met het hele groepje elke week onze items in een soort bioscoopje, en dan kreeg je feedback. Dat vond ik veel enger, want dat had je allemaal opnieuw kunnen opnemen. Live-tv vind ik beter. Je moet het gewoon dóen, en dan bestaat het."

Niet veel later mocht u tafeldame zijn en zong u een liedje van Willem Wilmink, uzelf begeleidend op gitaar.
"Ilse Warringa zat in een vorige uitzending over Willem Wilmink. Omdat zij bij mij in de taxi kwam heb ik hem als een dolle gegoogeld. Ik kwam de tekst van Huilen Is Gezond tegen, en vond dat zo'n mooie tekst dat ik het wilde zingen voor de redactie, als bedankje dat ik dat programma mocht maken."

"Ik stuurde vooraf een opname met mijn telefoon, en toen vroegen ze ineens of ik het live wilde spelen. Waarom niet, dacht ik. Lachen!"

In een filmpje van universiteitsblad Folia uit 2014 zei u juist geen muziek meer te luisteren vanwege uw geloof. Muziek zou een te grote spirituele waarde hebben, die u liever bij God zocht.
"Ik wilde toen even cold turkey gaan, want sommige interpretaties van de islam zeggen inderdaad dat muziek niet mag. Later heb ik een interpretatie gevonden waar het geloof en muziek wel samengaan."

"Ik las ergens: 'Als muziek verboden zou zijn, dan zouden de vogels ook niet meer zingen.' Dat vond ik zo mooi. Na een discussie met mijn man hebben we er samen voor gekozen om weer muziek te gaan luisteren."

"Gitaarspelen en zingen heb ik mezelf aangeleerd door filmpjes op YouTube te kijken - ik ben echt een papegaai, ook wat betreft talen. Op mijn zeventiende heb ik meegedaan aan De Beste Singer-songwriter van Nederland omdat ik muziek een serieuze kans wilde geven. Ik was zenuwachtig, nerveus en heel onzeker. Ik vond het helemáál niet leuk. Ik droeg toen ook geen hoofddoek."

Waarom niet?
"Op mijn achttiende ging ik uit huis. Ik ben islamitisch opgevoed - mijn moeder is Nederlands, mijn vader Marokkaans - maar ik wilde erachter komen of ik mijn hoofddoek droeg voor mijn ouders of voor mezelf. Ik wilde een clean slate en verhuisde voor een paar maanden naar Londen."

"Daar kwam ik een heel andere islamitische cultuur tegen, eentje waarin je vragen kunt stellen en uitgebreid bronnen gebruikt. De Arabische taal is zo rijk aan betekenissen; ik vond het belangrijk om teksten en interpretaties te vergelijken, om mijn geloof, hoe raar dat ook klinkt, bijna wetenschappelijk te benaderen."

"Twee jaar later ben ik weer een hoofddoek gaan dragen. Naast de religieuze waarde, en het feit dat ik mezelf leuker vind mét, is mijn hoofddoek superpraktisch. Iedereen ziet meteen wat ze aan me hebben."

null Beeld Erik Smits
Beeld Erik Smits

"Ik ben moslim, en daar hangen een aantal levenskeuzes aan: de lange kleren die ik draag, dat ik geen alcohol of drugs gebruik, en dat ik jong getrouwd ben. Ook in mijn werk is het handig. Ze accepteren meteen dat ik geen make-up draag of dat ik soms vijf minuutjes ga bidden."

Bidt u vijf keer per dag?
"Ja. Er is een douche in het VPRO-gebouw, met een slot en een wasbak, meer heb ik toch niet nodig. Ik neem m'n bidkleedje mee en gebruik zo'n app waarmee je de richting van de Kaäba in Mekka kan zoeken."

"Dan zit ik daar als een malloot rondjes te draaien in die douche, haha. De rest gaat roken, koffie halen of plassen, ik ga even bidden. Niemand doet daar moeilijk over."

Wel een groot verschil met de rest van de tv-talenten, lijkt me.
"Dat klopt, maar we gaan juist heel goed met elkaar om en praten veel over onze levens. Ze schrikken meestal wel als ze horen hoe ik getrouwd ben."

Hoe ging dat dan?
"Op mijn eenentwintigste, na drie maanden. Mijn man en ik waren buren en kletsten altijd in de tram naar huis. Toen hij een keertje soep kwam eten bij mijn vader, zei mijn vader dat hij met me moest trouwen, en niet alleen chillen."

Dus uw vader stelde het huwelijk voor?
"Hij kan veel willen, maar ik ben autonoom hè. Hij bedoelde het meer in de trant van: je moet mijn dochters hart niet breken, zoals iedere vader dat zou zeggen. Ik wilde geen relatie zonder te trouwen - en mijn man ook niet. Hij heeft tijdens dat kommetje soep niet in paniek ja gezegd, hoor."

"De bruiloft was hier in Amsterdam, in de moskee. We aten bami, nasi, taart van de Hema en Multivlaai. Ik had een jurk gekocht in de uitverkoop, mezelf omgekleed in de wc en zelf de ballonnetjes opgeblazen."

"Ondanks ons kleine budget was het een superleuke dag. Ik hoor vaak: 'Maar je had nog nooit gezoend, wat als hij vet slecht kon zoenen?' Ik antwoord dan altijd dat niemand zich zorgen hoeft te maken, omdat dat helemaal is goed gekomen."

Vindt u dat geen impertinente vragen?
"Ik maak er niet zo'n punt van, ik moet ook niet denken dat mijn leven normaal is voor veel anderen. En ik vind het alleen maar leuk om erover te vertellen. Natuurlijk stel ik wel grenzen, niemand hoeft iets te weten over mijn seks­leven."

"De cultuur bij BNNVara is natuurlijk wel een beetje zo. Mensen vertellen vaak over hun seksuele escapades. Ik luister gewoon, al hoef ik niet alles wat er aan die bureaus wordt verteld echt te weten. Ik zal ook geen programma's doen als Spuiten en Slikken of Try Before You Die, en dat vinden ze oké."

Uw studie staat nu zeker op een laag pitje.
"Ik had het afgelopen jaar helemaal uitgevogeld: ik wilde een minor American Studies volgen, en was van plan hoofd van de facultaire studenteraad te worden. Toen werd ik ineens presentator. Mijn bachelorscriptie moest eigenlijk al af zijn, gelukkig heb ik uitstel gekregen."

"Ik ben snel naar m'n leraar gegaan en heb gezegd: 'Ouwe, dat gaat 'm niet worden.' Oké, zonder 'ouwe' dan. Maar ik wil wel graag mijn diploma halen. Ik ben al gestopt met de lerarenopleiding Engels en met een studie Arabisch. Mijn vader heeft me namelijk geen Arabisch geleerd, dat vond ik heel erg, en nog steeds. Helaas bleek je op de UvA Egyptisch-Arabisch te leren, in plaats van Marokkaans-Arabisch."

Vanaf maandag begint het Ramadanjournaal. Bent u druk met de voorbereidingen?
"Dat valt mee; de reportages worden gemaakt door allerlei journalisten, ik mag daar een presentatietekst over schrijven. We draaien telkens de dag voor de uitzending. Het valt natuurlijk wel tijdens de ramadan; ik ben blij dat ik tijdens deze miniperstour nog een beetje mag bikken."

"Ik vroeg mijn redacteur of ik voor het Ramadanjournaal ook pers moest gaan doen, maar die zei: 'Neuh, dat valt wel mee, het is niet zo'n groot programma en we pushen het niet zo.'"

"Maar ik heb zó veel interviewaanvragen gehad; naast jullie van de Volkskrant, de Varagids, de VPRO Gids, De Nieuwe Maan, M en een aantal radioprogramma's."

Waar denkt u dat al die aandacht vandaan komt?
"Ik maak mezelf geen illusies: het komt niet vaak voor dat iemand met een hoofddoek een niet-moslimgerelateerd programma maakt. Het Ramadanjournaal is dat natuurlijk wel, maar DWDD niet. Je hebt de Healthy Sisters en de Meiden van halal, maar die maken tv vanuit hun eigen ervaring."

"Ik wil hierna graag andere programma's maken, want er zijn zó veel onderwerpen waarvan mensen niet zouden denken dat ze in mijn straatje liggen. Amerikaanse politiek vind ik bijvoorbeeld fan-tás-tisch."

"En Harry Potter, daar ben ik heel erg fan van. Ik heb letterlijk de Harry Potterstickers van mijn gitaar afgepulkt omdat ik het te gênant vond om daarmee bij DWDD te zitten! No joke."

Ramadanjournaal (NTR) is de komende vier maandagen om 23.55 uur te zien op NPO 2.

Opgebiecht
Leermeester "De hele BNNVara-familie is van onschatbare waarde geweest."

De beste uit het vak "Eva Jinek. Zij is zo ongelooflijk goed."

De slechtste uit het vak "Alle presentatoren die fake overkomen omdat ze zichzelf een maniertje hebben aangeleerd."

Het beste advies gegeven "Die komt van mijn vader: 'Wees zo goed dat ze je niet kunnen ontslaan.'"

Het slechtste advies "Heel veel mensen, in heel veel periodes in mijn leven: 'Kan je niet je hoofddoek afdoen, anders word je nooit succesvol.'"­­


Cv
Geboren 4 juli 1994, Amsterdam

Opleiding International Degree in English and Education, Hogeschool van Amsterdam (niet afgemaakt), Arabisch, Universiteit van Amsterdam (niet afgemaakt), media, kunst, design en architectuur, Vrije Universiteit Amsterdam (nog bezig).

Loopbaan
2017 BNNVara ­Academy
2017-2018 Webserie De Taxi Terug voor De Wereld Draait Door
2018 Ramadanjournaal

Meer over