PlusGallery Viewer

Sam van Rooij: ‘Er gaat niets boven gedrukt materiaal’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Sam van Rooij (Group Manager Information Security bij VolkerWessels, 30 jaar) zit graag op Instagram om nieuwe kunst en nieuwe kunstenaars te ontdekken.

Oscar van Gelderen
Gijs van Lith, Untitled No. 3 (2019), MPV Gallery. Beeld Gallery Viewer
Gijs van Lith, Untitled No. 3 (2019), MPV Gallery.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst vertelt iets over jezelf, en over de manier waarop je naar dingen kijkt. Een kunstwerk kan letterlijk onder je huid gaan zitten, het laat je niet meer los. Dat gevoel is heel tof. Kunst beperkt zich voor mij niet tot de traditionele media, zoals schilderijen, sculpturen en fotografie. Be­paalde objecten uit de natuur, exo­tica, horen voor mij ook tot dit rijtje.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Thuis is er veel ruimte voor kunst, antiek en interieur, dat is er altijd geweest. Het leuke is dat mijn ouders minder bezig waren met hedendaagse kunst en meer met antiek, maar er nu, onder invloed van mij en mijn broer, een kruisbestuiving ontstaat.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Het lezen van een tijdschrift of kunstboek vind ik heerlijk, omdat er uiteindelijk niets boven gedrukt materiaal gaat. Toch voert online de boventoon. Vergeet vooral Instagram niet, daar kom ik heel vaak voor het eerst in aanraking met werk van een kunstenaar.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik ga heel graag langs bij particuliere collecties, omdat verzamelaars andere keuzes maken dan musea en dat maakt het interessant. Natuurlijk maak ik regelmatig rondjes langs galeries en musea. Ook struin ik alle online platforms af.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Er zit geen vaste cadans of regelmaat in onze aankopen, we worden geleid door wat we mooi vinden. We proberen tegenwoordig veel gerichter uniek werk te kopen, of ook wel fotografie in een zeer be­perkte oplage.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Alle vier, maar meestal bij de galerie, ook als deze op een beurs staat. Trouwens, ook bij de kunstenaar zelf in zijn of haar atelier is soms een optie!”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Zeker niet alle aankopen zijn in overleg geweest, dat waren met name de aankopen van een aantal jaar geleden toen kunst nog meer mijn eigen ding was. Inmiddels gaat het in overleg en delen we samen de spanning en het plezier in het zoeken naar iets nieuws.”

Is er een galerie waarmee u een speciale band hebt?

“Ik kom graag bij galerie Christian Ouwens in Rotterdam. Daar is altijd veel te zien en ik houd van de werken van Armando en Eugène Brands. Ook in Rotterdam: Cokkie Snoei. Verder kom ik graag bij Galerie Caroline O’Breen en Martin van Zomeren. In België is Axel Vervoordt de absolute favoriet, maar ook Sofie Van de Velde en Tim Van Laere zijn top. En zo zijn er nog veel meer.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Tja… kom maar door met die Rothko. Ook Lucio Fontana staat hoog op dat lijstje en zeker ook een werk uit de Japanse groep Gutai, liefst van Kazuo Shiraga. Van Günther Uecker en ­Alicja Kwade zou ik ook graag een werk toevoegen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Onlangs op Art Rotterdam waren we onder de indruk van de nieuwe serie van Gijs van Lith, getiteld After Nurture. De werken hebben iets destructiefs en toch voelen ze heel zacht aan. Satijn Panyigay en Bastiaan Woudt zijn mijn favorieten in fotografie.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Manager Sam van Rooij geniet van de spanning van het zoeken naar iets nieuws. Beeld
Manager Sam van Rooij geniet van de spanning van het zoeken naar iets nieuws.
Meer over