Nieuws

Russische ballerina die zich uitsprak tegen de oorlog aan de slag in Amsterdam

De Russische Olga Smirnova, prima ballerina bij het in Moskou gevestigde Bolsjoj Ballet, heeft zich aangesloten bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. Zij gaat per direct aan de slag, aldus een woordvoerder woensdag.

ANP
Prima Ballerina Olga Smirnova (rechts). Beeld ANP / EPA
Prima Ballerina Olga Smirnova (rechts).Beeld ANP / EPA

Smirnova sprak zich onlangs uit tegen de Russische invasie in Oekraïne, meldt de woordvoerder. “Dat maakt werken voor haar in Rusland onhoudbaar.” Maandag is ze in Nederland aangekomen, woensdag is ze aan het gezelschap voorgesteld.

Smirnova kiest volgens de zegsman voor Nederland omdat een samenwerking met Het Nationale Ballet ‘al lang op haar verlanglijst staat’.

De danseres, die een Oekraïense grootvader heeft, zei eerder op platform Telegram ‘met heel haar hart tegen deze oorlog’ te zijn. Ze had verwacht dat ‘ontwikkelde samenlevingen hun politieke problemen kunnen oplossen middels vreedzame onderhandelingen’ en had nooit kunnen denken dat ze zich voor Rusland zou schamen. Ze deed die uitlatingen toen ze nog in Rusland was.

Directeur Ted Brandsen van Het Nationale Ballet noemt Smirnova ‘een exceptionele danseres’. “De achtergrond van de komst van Olga Smirnova is natuurlijk triest. Als gezelschap zijn we aan de andere kant bijzonder verheugd dat zo’n inspirerende danser zich bij ons aansluit.”

Haar eerste rol danst Olga Smirnova in Raymonda, die 3 april in première gaat in het gebouw van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Solist uit Sint-Petersburg

Ook een tweede solist van het Mariinksi Ballet in Sint-Petersburg, de van oorsprong Braziliaanse danser Victor Caixeta, treedt toe tot Het Nationale Ballet. “Door omstandigheden heb ik de moeilijke beslissing genomen om Rusland te verlaten, de plek die ik bijna vijf jaar mijn thuis heb genoemd, en het theater dat me een geweldige start in mijn professionele carrière heeft gegeven,” zegt hij.