Update

RTL4 zond omstreden realityserie vervroegd uit

RTL4 zond gisteravond vervroegd de eerste aflevering uit van de ziekenhuisrealityserie '24 uur: Tussen Leven en Dood' over de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc. Over de serie, waarvoor achter de schermen werd gefilmd bij de afdeling spoedeisende hulp, ontstond commotie omdat zonder toestemming patiënten waren vastgelegd.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

In overleg met het hospitaal en producent Eyeworks besloot RTL de eerste aflevering donderdag uit te zenden in plaats van 7 maart. 'Hiermee krijgt de kijker vanavond al de kans om zelf een oordeel te vormen over de discussie die in de media wordt gevoerd over het programma.' De omroep benadrukte gisteren dat alle patiënten die in de aflevering voorkomen toestemming hebben gegeven.

RTL zal overigens alle patiënten die zijn gefilmd in het VU medisch centrum in Amsterdam alsnog om toestemming vragen. Ook zij die al eerder toestemming gaven, zal worden gevraagd of ze nog steeds achter het programma staan. In totaal gaat het daarbij om 215 personen. 150 van hen gingen al akkoord.

Vertrouwelijk
Het programma '24 Uur: Tussen Leven en Dood' raakte deze week in opspraak nadat ongevraagd het gesprek tussen een meisje en kinderarts was gefilmd. De vader was op verzoek van de arts niet aanwezig bij dit gesprek. Na urenlang op de spoedeisende hulp te hebben doorgebracht, en te zijn gefilmd, werd hem pas achteraf verteld dat alles was opgenomen.

Door de programmamakers, Eyeworks, te laten filmen zonder toestemming van de betrokkenen zou het ziekenhuis het medisch beroepsgeheim hebben geschonden. De Tv-maker kon via tientallen op afstand bedienbare camera's meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten.

Achteraf
Het VUmc ging daarmee in tegen de richtlijnen zoals opgesteld door de landelijke artsenfederatie KNMG. Die schrijft voor: 'Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven.' Volgens het ziekenhuis was de zorg voor sommige patiënten zo urgent, dat pas achteraf om toestemming is gevraagd. De betrokken partijen, VUmc, Eyeworks en RTL, laten weten de zaak te betreuren.

Ondanks dat RTL en VUmc de vader van het meisje excuses hebben aangeboden, start deze toch een klachtenprocedure tegen het ziekenhuis wegens schending van de privacy. Mensen, die gedurende de opnamedagen op de eerstehulp-afdeling van het VUmc zijn geweest kunnen met vragen terecht bij het ziekenhuis, RTL en Eyeworks. Alle drie hebben een meldpunt geopend.

Meer over