Update

RTL schrapt omstreden tv-programma '24 uur'

RTL Nederland heeft besloten het omstreden tv-programma '24 uur: tussen leven en dood' niet uit te zenden. Dit omdat het VU medisch centrum daarom heeft verzocht.

ANP/Redactie
Exterieur van het VU medisch centrum in Amsterdam. © ANP Beeld
Exterieur van het VU medisch centrum in Amsterdam. © ANP

'RTL heeft in samenwerking met VUmc en Eyeworks alles in het werk gesteld om een integer programma te maken en staat achter het eindproduct', aldus RTL. 'Echter, nu VUmc zich terugtrekt, besluit RTL de programmareeks niet uit te zenden.'

Onrust

Het Amsterdamse ziekenhuis diende het verzoek in omdat er de afgelopen dagen steeds meer onrust ontstond onder patiënten en medewerkers. Een speciaal ingesteld meldpunt leverde in een dag 400 reacties op. Volgens het VUmc is 'de eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang is niet houdbaar gebleken.'

'VUmc is tot de conclusie gekomen dat de nu ontstane onrust niet opweegt tegen de beoogde doelstellingen met dit programma: inkijk in de zorg, transparantie en voorlichting. VUmc vraagt Eyeworks en RTL Nederland af te zien van verdere uitzending en treedt met beide daarover in overleg', aldus Elmer Mulder, de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Woensdagavond ontstond de commotie rondom het programma, omdat bleek dat niet altijd vooraf toestemming was gevraagd aan de patiënten om te filmen. Volgens het VUmc blijkt dat de gehanteerde procedure, waarbij patiënten achteraf de beelden konden terugzien en dan alsnog konden weigeren mee te werken, niet tot het gevoel van veiligheid en zorgvuldigheid heeft geleid.

Naar aanleiding van deze situatie bezint VUmc zich er op hoe in de toekomst via de media inzicht kan worden gegeven in de organisatie en haar taken.

Reacties

Het VUmc heeft binnen een dag 400 reacties gekregen op het meldpunt dat werd ingesteld na de commotie rondom opnames voor het tv-programma '24 uur tussen leven en dood', meldde een woordvoerster vandaag.

Gistermiddag werd het meldpunt ingesteld in overleg met tv-producent Eyeworks en RTL Nederland. Tot aan vanochtend waren er 40 reacties met vooral vragen van patiënten. Inmiddels komen er ook veel 'hate-mails' binnen 'van mensen die hun stem willen laten horen', aldus een woordvoerster.

Alle vraagstellers krijgen binnen enkele dagen een reactie van het ziekenhuis.

Meer over