Rowling kondigt nieuw boek aan

Op haar eigen verjaardag én die van Harry Potter heeft de Britse schrijfster J.K. Rowling aangekondigd dat op 4 december een nieuw boek zal verschijnen: The Tales of Beedle the Bard.

In Nederlandse vertaling zal het boek De vertelsels van Baker de Bard heten. Eén verhaal uit dit sprookjesboek figureerde al in het laatste Harry Potterdeel Harry Potter en de relieken van de dood.

Uitgeverij De Harmonie, waar de zevendelige Harry Potterreeks is verschenen, gaat ervan uit dat het boek van 128 pagina's in 2009 te koop is in de Nederlandse vertaling, maar kan nog niet precies vertellen wanneer. De uitgeverij wil Wiebe Buddingh' weer in de arm nemen voor de vertaling.

In Harry Potter en de relieken van de dood helpt één sprookje uit De vertelsels Harry Potter bij het bestrijden van de Gruzielementen van Heer Voldemort. Dit verhaal van drie broers wordt in de nieuwe uitgave aangevuld met vier andere sprookjes.

De opbrengst van De vertelsels, ook die van de vertalingen, gaat naar een goed doel, de Children's High Level Group. Deze stichting, die in 2005 mede door J.K. Rowling werd opgericht, helpt vooral jongeren in Oost-Europese landen die vaak onder erbarmelijke omstandigheden in tehuizen leven. Een eerste schatting van de opbrengst bedraagt 5,1 miljoen euro.

Formeel gaat het bij De vertelsels om de vertaling die Hermelien Griffel maakte van het runenschrift in een boek dat ze van Perkamentus had gekregen. In het boek zullen ook de aantekeningen worden opgenomen, die Perkamentus in zijn tijd bij het lezen maakte.

De inleiding is van J.K. Rowling, die het ook heeft geïllustreerd. Vorig jaar december deelde J.K. Rowling zes met de hand gemaakte Vertelsels uit in kleine kring.

Een zevende exemplaar werd voor bijna 2,5 miljoen euro op een veiling gekocht door het internetbedrijf Amazon. (HET PAROOL)

De Britse schrijfster J.K. Rowling aangekondigd dat op 4 december een nieuw boek zal verschijnen. Foto ANP/Justin Lane Beeld
De Britse schrijfster J.K. Rowling aangekondigd dat op 4 december een nieuw boek zal verschijnen. Foto ANP/Justin Lane
Meer over