Plus

Ron Boszhard: 'Dit is het leukste en enige wat ik kan'

Ron Boszhard (54) is sinds 1995 op tv. Hij denkt weleens dat hij wordt gezien als grijze muis, maar hij heeft geen behoefte dat beeld recht te zetten. 'De een vindt je fantastisch, de ander vindt je een boterletter.'

Hannah Stöve
Ron Boszhard: 'Een klunzig imago heb ik inderdaad.' Beeld Ivo van der Bent
Ron Boszhard: 'Een klunzig imago heb ik inderdaad.'Beeld Ivo van der Bent

Als presentator van een jeugdprogramma moet je met je tijd meegaan. Dat is als 54-jarige niet altijd makkelijk, maar gelukkig lopen er altijd jonge redacteuren rond. Zo kon het gebeuren dat Ron Boszhard als een van de eerste BN'ers te zien was met een zogeheten 'snelle planga' op zijn neus: een zonnebrilletje met smalle glazen dat populair is geworden door de Amsterdamse rapper Donnie.

"De redactie van Zappsport had bedacht dat ik zo'n plank op m'n hoofd kreeg en een liedje moest nadoen. Nou ach, vooruit."

­Lachend: "Later zag ik dat dat filmpje op Instagram door 500.000 mensen was bekeken! En ik had geen idee waar het over ging."

Boszhard is al 22 jaar in dienst als presentator van de AvroTros. De laatste dertien jaar maakt hij kinderprogramma's, waaronder Zappsport.

"Ik werd gebeld om Barbara Barend te vervangen en wilde het wel een jaartje doen. Dertien jaar later zit ik er nog en maak ik 80 afleveringen per jaar."

Boszhard is zelf totaal niet sportief. "Sport interesseert me niet echt. Vroeger herkende ik de bekende sporters die in het programma langskomen negen van de tien keer niet. Voor mij zijn de sporters niet het belangrijkste, het gaat om het kind."

U komt soms stuntelig over in het programma. In een recente aflevering brengt u een slagroomtaart naar een jarig kind om de taart uit de doos op de drempel te laten smakken.
"Die taart gleed zo in de deuropening, een beetje suf. Een klunzig imago heb ik inderdaad. Dat komt ook doordat ik in Zappsport allerlei sporten moest uitproberen, wat steeds mislukte."

"Ik ging snowboarden en brak mijn hand, bij het verspringen scheurde ik mijn hamstring. Kruisbanden heb ik ook niet meer. Een worstelaar heeft me alle hoeken van de mat laten zien. Toen hij me bij mijn nek pakte dacht ik: nu is het klaar. Straks lig ik aan diggelen."

Volgende week begint een nieuw seizoen van Bommetje, waarin ouders en kinderen waterspellen doen. Test u die uit?
"Dat mag wel, maar dat doe ik niet! Nee zeg, ­afschuwelijk. Heb je die mensen weleens zien landen? Je kunt van tien meter plat op het water terechtkomen. Daar begin ik niet aan, dan moet ik straks weer met een gekneusde bilspier een programma presenteren. Kijk."

Boszhard pakt zijn iPhone en laat zijn favoriete filmpje zien. Een deelneemster gaat op de 'blob' liggen, een gigantisch kussen dat op het water drijft. Van een hoger gelegen punt ploffen twee mannen op het kussen waardoor zij als een lappenpop metershoog de lucht in wordt gelanceerd.

"Nou, daar gaat ze hoor. Woppakee!" Boszhard schaterlacht. "En dat herhalen we nog twaalf keer. Kijk, daar komt ze weer, de beentjes tikken de wolken aan. En kwak, in het water. Platter kan niet. Dit was het eerste seizoen, dus ze wist niet waar ze zich voor op had gegeven. En ze had nog hoogtevrees ook! Wat een heldin, ik zou het voor geen goud doen."

Vindt u dat mooi?
"Hier doe ik het voor. Ik heb áltijd in het amusement willen werken. Thuis in Amsterdam-Noord was niets te doen; zaterdagavond was het hoogtepunt van de week. Onze moeder zette snoepjes op tafel, dan gingen mijn broer Carlo en ik douchen, pyjamaatjes aan, en naar de grote shows van Ron Brandsteder en Mies Bouwman kijken."

"Ik denk dat wij daarom allebei voor de televisie wilden werken. Mijn broertje was me net voor. Als ik later ergens auditie voor deed hoorde ik altijd: we hebben al een Boszhard."

Was dat frustrerend?
"Tja... Ik kon er niet veel aan doen. We lijken op elkaar en hebben dezelfde stem. En ik was veel minder brutaal dan Carlo, dus het zat er gewoon niet in. Misschien vonden ze me niet goed genoeg, was het een excuus."

Bent u weleens jaloers geweest op uw broer?
"Op zijn directheid en aanpak wel. We hebben ooit samen een auditie gedaan voor een rol als showmaster. Ik stond binnen vijf minuten buiten, hij bleef een uur. Carlo zei gewoon: ik ben de allerbeste televisiepresentator die er is. Ik zou mezelf ook wel zo willen verkopen."

"Ik ben de verpleging in gegaan. Ik zag een advertentie voor een baan waarbij je spelletjes moest doen met ouderen, heb ik me opgegeven. Nou die spelletjes zaten er mooi niet in. Ik heb het tien jaar gedaan, in het Eduard Douwes Dekker Huis in Noord."

Waarom stopte u?
"Ik werkte een tijdje in de psychiatrie en moest op een dag een meisje in de isoleercel stoppen. Ze hoorde de stem van God zeggen dat ze mij moest wurgen. Het is mislukt, zoals je ziet, maar het was de druppel. Ik nam meteen ontslag."

"Ik ging weer solliciteren bij allerlei tv-­bedrijven, bij de Avro, de Tros, KRO, NCRV, noem maar op. Maar zonder ervaring nemen ze je niet aan. Er was toentertijd een regeling dat als een bedrijf mij zou aannemen, ze 4000 gulden kregen van de uitkeringsinstantie."

"Ik heb toen IDTV gebeld, een productiemaatschappij, of ze niet nog een baantje voor me hadden. Door die 4000 gulden werd ik kandidaten­begeleider bij Lingo en Boggle."

Wat moest u daar doen?
"Ik testte of de kandidaten goed genoeg waren door een potje met ze te spelen. Ik vond het leuk en was dicht bij het vuur. In de tussentijd werkte ik ook nog in theaterrestaurant Goldmund in Den Haag, als acteur en in de bediening. Daar ben ik ontdekt door iemand van de Tros."

"Zo kwam ik aan mijn eerste programma, Match & Win. Daarna ging het lopen; ik nam De Leukste Thuis over van Linda de Mol en Spel Zonder Grenzen van Jack van Gelder. In 2005 begon ik met Zappsport."

Die switch is geen bewuste keuze geweest.
"Niet echt. Ik vind televisie maken voor kinderen of volwassenen niet heel anders. Er is een groot verschil qua kijkcijfers: vroeger keken 1,5 miljoen mensen naar me bij De Leukste Thuis, bij Zapp zijn het meestal zo'n drie- of vierhonderdduizend kijkers."

"Ik denk wel dat mensen niet echt weten wat ik kan - misschien zien ze me als grijze muis. Terwijl ik musicals, comedy en cabaret heb gedaan, liedjes geschreven en programma's bedacht. Ik ben heel creatief."

Hoe is dat beeld van grijze muis ontstaan?
"Dat is gewoon zo gelopen. Het heeft natuurlijk ook te maken met programma's als Te Land, Ter Zee en In De Lucht en Bommetje, die zijn nogal vlak. Al was het vroeger erger. Het is wel­eens voorgekomen dat iemand op me afstapte en zei: 'Jij bent mijn favoriete presentator. Ik kijk altijd naar Praatjesmakers, wat een geweldig programma.'"

"Dachten ze dat ik Jochem van Gelder was. Of neem die man voor me in de kassarij die riep: 'Nou, het is mooi weer. Dankzij de meneer achter ons! Piet Paulusma!' Ook een hilarisch verhaal: Erica Terpstra kondigde mij in 2005 voor het eerst aan in Zappsport op een heel groot veld."

"Ze zei: 'Jongens en meisjes, hier komt jullie nieuwe presentator. Hier is... ­Carlo.... Borsato!' Helemaal niets goed, haha. Ach."

Zijn dat pijnlijke situaties?
"Vroeger vond ik dat erg en maakte ik me druk over wat mensen van me dachten. Nu ik wat ouder ben kan ik erom lachen. Dat ik altijd met Carlo wordt vergeleken vind ik ook niet vervelend meer - hij is een übertelevisiemaker. Wat hij doet, vind ik heel goed. Maar ik ben zés jaar ouder, hè. Ik ben wel iets meer dan de broer van."

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

U heeft geen behoefte dat beeld recht te zetten, door bijvoorbeeld andere programma's te maken?
"Dat zou kunnen, maar er blijft toch een vlak beeld over mij bestaan. Ach, de een vindt je een boterletter, de ander vindt je fantastisch. Ik zie het ook zo: ik prijs me gelukkig dat ik kinder­televisie maak."

"Om de paar jaar wordt bekeken of je contract wordt verlengd. Als er iemand voorbijkomt die leuker is dan jij dan is het afgelopen. Dat ik dit werk al zo lang doe, vind ik bijzonder. Het is het leukste en enige wat ik kan. En nee, ik ga nooit meer terug de verpleging in."

U ontketende veel sympathie toen u er dit jaar als eerste uitvloog bij Wie Is De Mol?. Helemaal toen bleek dat u uzelf had opgegeven.
"Daar had ik mazzel mee, dat de meesten het jammer vonden dat ik eruit lag. Ik was uitzinnig dat ik mee mocht doen - het heeft heel lang geduurd voordat ik kon accepteren dat ik niet kon veranderen dat ik eruit lag. Kijkers zijn zelfs een petitie gestart om me volgend seizoen weer mee te laten doen. Ik zou ja zeggen. Meteen."

Ron Boszhard groeide op in Noord met zijn ouders en broer Carlo. Rond zijn 25ste verhuisde hij met zijn toenmalige vrouw naar een dorp in de buurt van Alkmaar. Uit dat huwelijk heeft hij een 24-jarige dochter en een 21-jarige zoon.

In 2008 scheidde hij - iets wat breed werd uitgemeten in de roddelpers. "Ik heb bijna drie jaar lang elke week in de bladen gestaan. De fotografen stonden voor mijn deur, ze reden langs in geblindeerde auto's."

"Ik kan het ze niet kwalijk nemen, het is hun werk. Ik vind het gelul wanneer mensen zeggen dat ik dit vooraf had kunnen weten omdat ik een BN'er ben. Ik ben dit vak ingegaan omdat ik televisie wilde maken. Niet omdat ik in de bladen wilde staan."

Na zijn scheiding is hij naar Landsmeer verhuisd, waar hij samenwoont met zijn nieuwe vriendin. Vorig jaar kwam er een dochter bij. "Ik vind Landsmeer prachtig en ik ben in no-­time in Amsterdam."

"Ik heb altijd in het centrum willen wonen, maar ik vind het zo'n gedoe, want ik kan er niet met mijn auto komen. En die huizen zijn allemaal zo klein... nee, ik ben blij in Landsmeer. En ik ga nog heel vaak naar Amsterdam."

Wat gaat u dan doen?
"Als ik niets te doen heb ga ik naar de stad, winkelen. Ik ben verslaafd aan winkelen. Ik hoef niet per se iets te kopen. Ik vind het ook heerlijk om over de markt te struinen. Het liefste ga ik naar woonwinkels, maar ik kijk ook graag naar kleding."

"Ik ga meestal de Kalverstraat in, dan steek ik over naar de Nieuwendijk, ik sla af bij de Negen Straatjes en ga dan nog even naar de Bijenkorf. Dat is mijn vaste rondje."

U heeft een dochter van 1,5 jaar oud. Houdt het vaderschap u jong?
"Ik denk dat vooral mijn vriendin me jong houdt - we schelen zeventien jaar. Met onze dochter ben ik zó ongelooflijk blij, wat ben ik verliefd op die meid. Toen ik voor het eerst vader werd, begon ik net met mijn televisiecarrière, dus ik heb de opvoeding een beetje gemist."

"Nu maak ik het veel intenser mee; ik breng haar naar de opvang, zie haar 's avonds en we doen elk weekend leuke dingen. Het is geweldig om dit nog een keer te kunnen meemaken."

Bommetje, 14 juli, 19.25 uur, NPO 3

Opgebiecht
Leermeester "Paul de Leeuw. Zijn persoonlijke, intieme stijl is goed."

De beste uit het vak "Mijn broertje Carlo."

De slechtste uit het vak "Presentatoren die te lang doorgaan terwijl hun carrière voorbij is. Als het klaar is, is het klaar. Ga niet door met allerlei realitysoaps."

Het beste advies gegeven "Iemand heeft ooit gezegd dat je jezelf nooit moet censureren. Je kunt beter gewoon zeggen wat je denkt, in de montage kun je een stomme opmerking er altijd nog uithalen."

Het slechtste advies "Doe dit of dat maar niet, want het betaalt niet goed genoeg. Soms moet je gewoon dingen doen die je leuk vindt, ongeacht wat de verdiensten zijn."

Cv
Geboren
Amsterdam, 12 november 1963

Loopbaan
1996-1997: Match & Win
1996-2003: Pluk de Dag
1999: Spel Zonder Grenzen
2000-2004: De Leukste Thuis
2007-2010: Te Land, Ter Zee en In De Lucht
2014-2017: Comedyserie Bij Ron... thuis/op de camping/in het pension/op het kasteel
2014-heden: Bommetje
2005- heden: Zappsport
2018: deelname Wie Is De Mol? En Ranking The Stars

Meer over