Roelof van Gelder krijgt Libris Geschiedenisprijs

De Libris Geschiedenis Prijs 2019 gaat naar Roelof van Gelder, voor zijn boek Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797.

ANP
Juryvoorzitter Sybrand Buma maakte de winnaar bekend tijdens een live-uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT. Beeld ANP
Juryvoorzitter Sybrand Buma maakte de winnaar bekend tijdens een live-uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT.Beeld ANP

De prijs, waaraan een bedrag van 20.000 euro is verbonden, is voor historische boeken die een groot publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. Er dongen 360 boeken mee.

Juryvoorzitter Sybrand Buma maakte de winnaar bekend tijdens een live-uitzending van het VPRO-radioprogramma OVT. Van Gelders boek is een biografie over John Gabriel Stedman, een Schots-Nederlandse officier die deel uitmaakte van een expeditieleger in Suriname. Hij schreef een boek over de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Stedmans boek (verschenen in 1796) werd een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij.

“Een boek dat meeslepend is geschreven en gedocumenteerd; dat de lezer meeneemt naar een tijd waarin de mensenrechten nog niet bestonden, ofschoon er wel degelijk medemenselijkheid was,” aldus de jury.

De Libris Geschiedenis Prijs is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. De prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant. Het was dit jaar de dertiende editie. Met deze prijs willen de initiatiefnemers het historische boek in Nederland promoten.

Vorig jaar won Frits van Oostrom, voor zijn boek Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode.

Meer over