Roel Reiné maakt speelfim over Michiel de Ruyter

De Nederlandse regisseur Roel Reiné gaat een epische speelfilm maken over zeeheld Michiel de Ruyter. Dat hebben Reiné en producent Klaas de Jong zondag bekendgemaakt. Het tweetal presenteert het project volgende week op het Filmfestival van Berlijn.

ANP/Redactie
Het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. © ANP Beeld
Het praalgraf van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. © ANP

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt. Het scenario is geschreven door Reiné, De Jong en Lars Boom (Penny's Shadow). Het budget van het project bedraagt 8 miljoen dollar. Volgens de makers is tweederde van de financiering al rond.
De opnames van de film moeten in 2013 in Nederland en Groot-Brittannië plaatsvinden.

Michiel de Ruyter (1607-1676) is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Daarna nam De Ruyter deel aan talloze zeeslagen in de Oostzee.

Regisseur Reiné brak in de jaren '90 door in Nederland met de serie Fort Alpha en de film The Delivery, waarvoor hij een Gouden Kalf ontving. De afgelopen jaren maakte hij in de Verenigde Staten actiefilms als Scorpion King 3, Death Race 2 en Pistol Whipped, met acteur Steven Seagal in de hoofdrol.

Klaas de Jong was eerder als producent verbonden aan historische films als De Hel van '63, De Scheepsjongens van Bontekoe en recent het oorlogsdrama Süskind.

De Ruyter, geschilderd door Ferdinand Bol in 1668. © ANP Beeld
De Ruyter, geschilderd door Ferdinand Bol in 1668. © ANP
Meer over