Rijksmuseum verwerft een Van Everdingen

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het schilderij Meisje met brede hoed van de 17e-eeuwse schilder Cesar van Everdingen verworven. Dat liet een woordvoerder van het museum vrijdag weten.

Foto ANP Beeld
Foto ANP

Cesar van Everdingen (ca. 1617-1678) werd in de Gouden Eeuw hoog gewaardeerd. Er is slechts een klein oeuvre bekend. Zijn belangrijkste opdracht was voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch, de residentie van Koningin Beatrix.

Het schilderij zit nu nog onder een oude vernislaag en wordt gerestaureerd. Daarna zal het in de loop van 2010 voor het eerst aan het publiek worden getoond in de Philipsvleugel van het museum. Vanaf 2013 krijgt het een vaste plaats in de nieuwe opstelling.

Exotisch karakter
Het Rijksmuseum zegt verheugd te zijn het schilderij te hebben kunnen verwerven. ''Het is voor de Hollandse Gouden Eeuw in uitzonderlijke heldere en lichte kleuren geschilderd en maakt zo een zomerse indruk. De opvallend brede hoed die het meisje draagt en het Braziliaanse mandje dat ze in haar handen houdt, geven het werk een exotisch karakter.''

Het onbekende topstuk kwam plotseling op de veiling in London, aldus het museum. (ANP)

Meer over