Rijksakademie verkoopt kunstwerken oudgedienden

Veilinghuis Sotheby'. Foto ANP Beeld
Veilinghuis Sotheby'. Foto ANP

De Rijksakademie gaat kunstwerken van eigen oudgedienden veilen ten behoeve van een ondersteuningsfonds voor jonge collega's.

De veiling Global Contemporary, Artists for Artists is tevens de afkick van een online kunstwinkel, ook met beschikbaar gesteld werk. Die site moet eind dit jaar te bezoeken zijn.

Doel van deze fondswerving is het Rijksakademie Artists' Endowment Fund' (RAEF), voor en door kunstenaars dus.

Dankzij de geschiedenis van de Rijksakademie, waar een selectie van kunstenaars uit de hele wereld na hun studie de gelegenheid heeft om - onder begeleiding - twee jaar te werken en te experimenteren, levert dat een ongekende collectie op. Volgende week komen 118 hedendaagse kunstwerken voor dit doel beschikbaar gesteld, bij Sotheby onder de hamer. Michael Raedecker, Marlene Dumas, Antony Gormley, Michel François, Luc Tuymans, Richard Deacon, Shibu Natesan, Alicia Framis, Jan Fabre, Marijke van Warmerdam, allemaal namen van mensen die het hebben gemaakt.

De prijzen zijn, met tienduizenden euro's als richtprijs navenant; Gormley's 'Domain LXXVII', matrix van een mensenlijf, staat getaxeerd op minstens 120.000 euro. ''Maar we hebben ook tal van werk van een paar honderd euro. We zoeken een breed publiek,'' zegt scheidend directeur van de Rijksakademie en organisator Janwillem Schrofer.

De werken zijn beschikbaar gesteld door kunstenaars die sinds de jaren tachtig aan de Rijksakademie werkten en kunstenaars die als adviseurs van artists-in-residence bij de Akademie waren en zijn
betrokken.

De gedachte om succesvolle kunstenaars beginnende collega's te laten ondersteunen, ontstond een aantal jaren geleden, vertelt Schrofer. ''Kunstenaars Jean-Marc Bustamente en Matt Mullican kwamen bij me: 'waarom organiseer je niet een veiling? Dan krijg je van ons werk.' Misschien vreemd, maar dat hadden we niet eerder bedacht. Terwijl het gemakkelijk kan. Wij selecteren hier jaarlijks 25 kunstenaars uit een aanbod van tweeduizend, we krijgen dus echt de talenten binnen. Wie hier vandaan komt, verdient gewoon zijn geld. De gedachte dat kunstenaars helemaal nooit een cent te makken hebben, is onzin.''

Schrofer meende direct dat het niet moest blijven bij een eenmalige veiling. Het idee van onlineverkoop volgde daarna.

De Rijksakademie, internationale werkplaats, biedt kunstenaars onderkomen, atelierruimte of werkplaatsen en een stipendium om te leven. Zo'n plaats kost 75.000 euro per jaar. Driekwart van de totale academiebegroting van 6,5 miljoen wordt gesubsidieerd door het rijk. Een kwart wordt gezocht bij andere fondsen en sponsoren. Schrofer:?''Elke kunstenaar heeft per jaar tweeduizend euro om materiaal te kopen. Ik vind het mooi als we dat specifieke onderdeel kunnen gaan financieren uit verkoop van werk van mensen die al veel verder zijn.''

Achthonderd voormalige akademiekunstenaars werden benaderd om werk te doneren. Tegen de driehonderd stelden werk beschikbaar. Of maakten speciaal voor de veiling nieuw werk. Stephen Wilks bijvoorbeeld maakte van zijn beroemde 'Donkey Roundabout' een nieuwe, kleinere versie.

Het heeft, vertelt Schrofer, een paar jaar geduurd voor dat alles voor elkaar was. Het netwerk van oud-akademiemensen is wereldwijd: ''Al dat werk moet hierheen komen. Logistiek is dat echt een hel.''

Uiteindelijk hebben de experts van Sotheby de selectie gemaakt van de kunst die ter veiling komt. Dat bespaarde Schrofer, zegt hij, het pijnlijke proces van moeten kiezen.

Bij Sotheby wordt voor de kijkdagen al het werk geëxposeerd, ook al een heel logistieke operatie. Het gaat tenslotte maar gedeeltelijk om tekeningen en schilderijen. Beelden, videokunst en installaties maken een net zo groot deel uit van de hedendaagse beeldende kunst.

Sotheby verwacht dat de veiling zeven ton tot een miljoen euro zal opbrengen en ziet af van de gebruikelijke commissieregeling van dertig procent. Wat op de veiling de richtprijs niet haalt - Schrofer kan het van die gedachte al warm krijgen want dat is natuurlijk de bedoeling niet - blijft beschikbaar voor de onlineshop.

Schrofer streeft op termijn met zijn kunstenaarsfonds naar een pot van drie miljoen: ''Dan kunnen we van de rente onze kunstenaars materiaal laten kopen.''

De veiling Global Contemporary, Artists for Artists is op dinsdag 1 juni, om 19.oo uur bij Sotheby aan de Boelelaan. Kijkdagen van 28 tot en met 31 mei, van 10.00 tot 17.00 uur. (LOES DE FAUWE)

Meer over