Rijk geeft in oorlog geroofde schilderijen terug

De twee schilderijen maken deel uit van de Rijkscollectie en zijn langdurig in bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht (foto). Foto ANP Beeld
De twee schilderijen maken deel uit van de Rijkscollectie en zijn langdurig in bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht (foto). Foto ANP

DEN HAAG - De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft vrijdag besloten dat twee schilderijen uit de 15e eeuw moeten worden teruggegeven aan de nabestaanden van de vroegere eigenaar. De kunstwerken waren in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters geconfisqueerd.

De minister volgt in deze kwestie het advies van de zogeheten Restitutiecommissie.

Het gaat om twee anonieme Florentijnse schilderijen met de titels Portret van een Vrouw en Portret van een Man. Ze maken deel uit van de Rijkscollectie en zijn langdurig in bruikleen gegeven aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht. In de depots van de Rijkscollectie bevinden zich kunstwerken die in de Tweede Wereldoorlog werden geroofd en na 1945 zijn teruggekomen uit Duitsland.

De vroegere eigenaar is Leo Nardus die begin 20e eeuw een omvangrijke kunstcollectie opbouwde. In 1921 vertrok hij naar Tunesië en gaf hij zijn collectie in beheer bij Arnold van Buuren in Haarlem, die in 1943 in het concentratiekamp Sobibor is omgekomen. Zijn kunstcollectie, waaronder de twee geclaimde werken, had hij eerder moeten inleveren bij de Duitse roofbank Lippmann, Rosenthal & Co.

Na de oorlog liet Nardus zijn dochter zijn collectie, waaronder de twee geclaimde werken, weer opsporen. Ze waren inmiddels in bezit gekomen van de Nederlandse rechtsherstelautoriteiten. De commissie oordeelde vrijdag dat Nardus de rechtmatige eigenaar was van de werken en adviseerde de minister de werken terug te geven aan zijn erfgenamen. (ANP)

undefined

Meer over