Plus

Ridley Scott: 'Het liefst zou ik Kevin Spacey vermoorden'

Ridley Scotts film All The Money In The World was al gemonteerd toen de beschuldiging van seksueel wangedrag door Kevin Spacey naar buiten kwam. Dus verving de regisseur zijn hoofdpersoon. Hoe pakte hij dat aan?

Ab Zagt
Ridley Scott, Engelse regisseur (80)¿die succes had met films als Blade runner, Alien en Thelma & Louise Beeld Hannah McKay
Ridley Scott, Engelse regisseur (80)¿die succes had met films als Blade runner, Alien en Thelma & LouiseBeeld Hannah McKay

Regisseur Ridley Scott windt er geen doekjes om. "Het liefst zou ik hem vermoorden," zegt de 80-jarige filmmaker over de voormalige hoofdrolspeler Kevin Spacey (58) van zijn film All The Money In The World.

Toen de acteur van seksueel wangedrag werd beschuldigd op een moment dat de film al was opgenomen, namen Scott en zijn producenten een rigoureus besluit. Spacey moest eruit worden geknipt en miljardair J.P. Getty zou door een ander - Christopher Plummer (88) - worden gespeeld.

Sindsdien heeft Scott niets meer van Spacey vernomen. "Geen telefoontje, geen bericht," zegt de maker van Blade runner en Gladiator in Los Angeles. "Dat neem ik hem erg kwalijk."

Miljardair
Tijdens de opnamen in Rome, waar deze krant bij aanwezig was, waren de regisseur en zijn hoofdrolspeler nog dikke vrienden. Het was de eerste keer dat zij samenwerkten.

Spacey zei toen: "Ik wilde al heel lang een film met Ridley maken. We kwamen elkaar geregeld op vlieg­velden tegen. Elke keer zeiden we: we moeten nodig iets samen doen. Ik ben blij dat het met deze film is gelukt."

Scott wilde op zijn beurt een acteur van naam voor de rol van miljardair J.P. Getty, die in de film te maken krijgt met de ontvoering van een kleinzoon. "Hoewel Kevin eigenlijk te jong is voor de rol van Getty, hebben wij hem toch gevraagd. Hij voegt altijd iets speciaals toe aan een rol," zei de regisseur destijds.

Boycotten
Dat 'speciale' pakte anders uit dan verwacht. Na de beschuldigingen van diverse jonge acteurs dat ze door Spacey waren misbruikt, achtten de producenten het raadzaam hem uit hun film te verwijderen.

Het publiek zou de productie weleens kunnen boycotten, zo werd gevreesd.

De kans was zelfs groot dat de film helemaal niet meer in de bioscoop te zien zou zijn. Dat zou enorme kapitaalvernietiging zijn.

'Ik had me gedistantieerd'
Ook de acteurs kregen moeite met de film. "Als de versie met Spacey in de bioscoop was verschenen, had ik mij van de film gedistantieerd," zegt Michelle Williams, die de schoondochter van Getty speelt. "Ik vind dat we dat niet kunnen maken tegenover de slachtoffers. Ik zou niet op de première zijn verschenen en geen interviews hebben gegeven, zoals ik nu doe."

Met de opnieuw te filmen scènes was naar schatting 10 miljoen dollar gemoeid, terwijl de hele productie 40 miljoen dollar kostte. Scott verzekerde zijn opdrachtgevers dat hij de klus op tijd kon klaren, zodat All the money in the world toch rond de kerst in de Amerikaanse bioscopen te zien is.

Dat is gelukt. Nederland volgt vanaf 11 januari.

Nog nooit vertoond
Scott had meteen een acteur op het oog om Spacey te vervangen: Christopher Plummer, vooral bekend door zijn rol in The Sound Of Music. "Hij had een groot voordeel: hij hoefde niet oud gemaakt te worden. Dat was meteen tijdwinst," aldus Scott, die Plummer al eerder op het oog had.

Nog een geluk was dat All The Money In The World op locatie, vooral in Rome, was gefilmd. Dus hoefden er geen dure decors te worden herbouwd.

Een andere meevaller was dat de tegenspelers van Spacey, Michelle Williams en Mark Wahlberg, bereid waren hun scènes te over te doen. Daar stond wel een behoorlijke vergoeding tegenover. Wahlberg kreeg naar verluidt 2 miljoen dollar voor zijn aandeel.

Er moesten in totaal 22 scènes met 400 camerashots met een totale speelduur van een half uur opnieuw worden gefilmd.

Familieman Mark Wahlberg, die een vertrouweling van Getty vertolkt, offerde zelfs zijn vakantie rond Thanksgiving op. "Als Ridley je iets vraagt, dan zeg je geen nee. Bovendien vond ik het een creatieve uitdaging om dezelfde scènes met een andere acteur te spelen."

Snelle filmmaker
Scott moest eerst Plummer ervan overtuigen om de rol van Getty te spelen. De hoogbejaarde acteur dacht er een halve dag over na en ging toen akkoord. "Dit was nog nooit vertoond. Dat wilde ik op mijn oude dag nog meemaken," aldus de acteur die in meer dan 200 films acteerde.

Plummer benaderde zijn rol anders dan Spacey. "Zijn vertolking bevat meer warmte," aldus Scott. "Dat vereiste wel enige aanpassingen in het ritme van de montage, maar we hebben het gered."

De regisseur stond elke ochtend om half zeven op en werkt tot diep in de nacht. Scott heeft een reputatie als snelle filmmaker. Hij selecteert al bij het draaien welke scènes bruikbaar zijn. "Ik ben gezegend met een enorme dosis energie, ik wist dat dit zou lukken."

Rest de vraag welke versie de beste is: die met Spacey of Plummer? Scott, cynisch: "De eerste film was briljant, de tweede ook. Maar het publiek zal alleen de laatste zien. De film met Spacey wordt ergens begraven, zodat niemand eraan kan komen."

De versie van J.P. Getty met Spacey 'wordt ergens begraven' Beeld Columbia Pictures
De versie van J.P. Getty met Spacey 'wordt ergens begraven'Beeld Columbia Pictures
Alleen de film met Plummer zal te zien zijn Beeld Columbia Pictures
Alleen de film met Plummer zal te zien zijnBeeld Columbia Pictures
Meer over