‘Retegrappige’ Stefan Hendrikx grote winnaar bij Leids Cabaret Festival

Stefan Hendrikx is de winnaar van de 43ste editie van het Leids Cabaret Festival. Hij ontving zaterdagavond de juryprijs voor zijn optreden. Voor de eerste keer ooit hebben alle drie de finalisten een prijs ontvangen.

ANP
null Beeld Leids Cabaret Festival
Beeld Leids Cabaret Festival

‘Als Stefan Hendrikx opkomt, zie je meteen dat we te maken hebben met een allround performer,’ meldt de vakjury in het juryrapport. ‘Door Stefan worden we allemaal uitgedaagd om onze grenzen te verleggen. Hij is retegrappig.’

De finale vond plaats in de Leidse Schouwburg. Daar nam Hendrikx het op tegen Celine Schrama en Piet van Eeghen. Van Eeghen mocht de publieksprijs in ontvangst nemen en Schrama de studentenprijs. Deze drie doen de finaleavond op 25 juni één keer over in de Leidse Schouwburg.

De competitie kwam in 2021 te vervallen vanwege het coronavirus. Lisa Ostermann won de competitie in 2020. Zij kreeg zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs en de studentenprijs met het programma Wat de ander wil horen. Het evenement werd in 1978 voor het eerst georganiseerd. Sindsdien heeft het Leids Cabaret Festival talloze topcabaretiers voortgebracht, onder wie Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Dolf Jansen en Sanne Wallis de Vries.