PlusTen Slotte

René van Nie (1939-2017): Eigenwijs filmmaker, vol van anekdotes

Filmmaker René van Nie Vorige is vorige week op 78-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Roelf Jan Duin
Van Nie in 1984 aan de Amstel Beeld ANP
Van Nie in 1984 aan de AmstelBeeld ANP

'Ik heb maar zeventig procent van mijn potentieel gebruikt. Daar heb ik spijt van,' zei filmmaker René van Nie in de in 2015 uitgebrachte documentaire over zijn leven.

Het lag niet in de aard van filmmaker René van Nie om ergens snel spijt van te hebben. Hij stond bekend als een eigenzinnige en eigenwijze regisseur, die het liefste zijn eigen plan trok.

Nadat hij jarenlang had gewerkt als cameraman en documentairemaker legde hij zich in de jaren zeventig toe op het maken van speelfilms. Van Nie hield het scriptschrijven, regisseren en produceren in eigen hand, iets dat in die tijd zeer uitzonderlijk was.

Tussen 1974 en 1982 maakte Van Nie vijf films, waarin onder anderen Johnny Kraaykamp, Rijk de Gooyer, Josée Ruiter en Ramses Shaffy meespeelden. Bij de première in 1975 van zijn tweede en succesvolste film Kind van de Zon, over een meisje dat kampt met een psychose, was koningin Juliana aanwezig.

Van Nie stond bekend om zijn losse manier van regisseren, waarbij hij ­acteurs steeds de vrijheid gaf om te improviseren.

Met latere films wist Van Nie nooit het succes van Kind van de Zon te evenaren, al kreeg met name Een Stille Liefde, verschenen in 1977 en gefilmd door Frans Bromet, goede kritieken.

Anekdotemachine
Nadat zijn laatste film, Sabine, was geflopt keerde Van Nie de filmwereld de rug toe. Hij ging onder meer fotograferen en verhuisde in 1988 van zijn dubbele grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal naar Aruba. Daar schreef hij meerdere boeken en had hij een column in de krant Amigoe.

"René stopte met filmmaken omdat hij verteld had wat hij wilde vertellen. Hij had zijn plafond bereikt," zegt Raymon Hilkman, die de documentaire René van Nie, Kind van de Zon over het leven en het werk van Van Nie maakte. "Hij was een fascinerende man, een wandelende anekdotemachine, maar ook iemand met een heel uitgesproken mening en een koppige kijk op de wereld." Volgens zijn dochter Nada had Van Nie iets 'destructiefs'. "Wat hij lief had, stootte hij af," zei zij in de documentaire.

Vorige week overleed de 78-jarige Van Nie op Aruba plotseling aan een hartstilstand.

Het filmoeuvre dat hij nalaat is volgens kenners ondergewaardeerd. "Zijn naam is, geheel ten onrechte, uit het collectieve filmgeheugen gewist," zei filmkenner en NRC-journalist Hans Beerekamp.

Kind van de Zon wordt 19 juni om 19.00 uur vertoond in Eye.

Meer over