Plus

Regisseur Tim Burton: 'Naar dat kapsel van Donald Trump kan ik uren kijken'

Maar één regisseur kwam in aanmerking om het boek Miss Peregrine's home for peculiar children te verfilmen: Tim Burton. 'Ik herken me wel in deze kinderen.'

Ab Zagt
Miss Peregrines weeskinderen met bijzondere krachten. Beeld Leah Galio
Miss Peregrines weeskinderen met bijzondere krachten.Beeld Leah Galio

Als kind was Tim Burton (58) al bijzonder. Het liefst bracht hij zijn tijd door op lugubere plaatsen, zoals kerkhoven. Ook met zijn liefde voor zelfverzonnen filmmonsters liep hij niet bepaald in de pas. Zijn ouders maakten zich zorgen.

"Op een gegeven moment werden bij ons thuis de ramen geïsoleerd met dubbelglas," zegt Burton, nog steeds voorzien van een warrige, ongekamde haardos die hem op een verstrooide professor doet lijken, in zijn Parijse hotelsuite. "Zogenaamd om op de stookkosten te besparen. Maar ik hield mijn ouders voor: wij wonen in Californië en niet in Alaska! Het was een truc om mij in huis te houden."

Voor de jonge Burton liepen fantasie en werkelijkheid altijd flink door elkaar. "Ik zag in ieder mens een potentieel monster. Daardoor sloeg mijn fantasie op hol. Het gebeurt nog steeds: naar dat kapsel van Donald Trump kan ik uren kijken. Tekenen, verhalen verzinnen en films maken, hebben mij min of meer gered van de krankzinnigheid. Films regisseren is voor mij een vorm van duurbetaalde therapie. In mijn werk kan ik mijn demonen bestrijden."

Bijzondere krachten
De Amerikaanse, in Londen wonende regisseur - vooral bekend van de films die hij met zijn zielsverwant Johnny Depp maakte - aarzelde dan ook geen moment toen hij de kans kreeg om het boek Miss Peregrine's home for peculiar children (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine) te verfilmen.

Burton herkende zich in de jonge hoofdpersonen: kinderen die in een verlaten weeshuis zijn opgeborgen omdat zij stuk voor stuk over bijzondere krachten beschikken, zoals het vermogen om de wind te beheersen, dromen te kunnen projecteren en met blote handen alles in brand te kunnen steken. Bij één jongen komt een complete bijenkolonie naar buiten als hij zijn mond opent.

Burton: "Deze kinderen zijn geen superhelden of griezels. Ik beschouw ze als normale zielen die tegen de buitenwereld beschermd moeten worden. Daar herken ik mij wel in. Maar wat mij ook aansprak was de ongebreidelde fantasie van schrijver Ransom Riggs. Hij baseerde zijn boek op foto's die hij had verzameld van bizar uitziende kinderen. En natuurlijk was ik ook gefascineerd door het personage van mevrouw Peregrine, die ervoor zorgt dat de kinderen niet ouder worden door een bepaalde dag - 3 september 1940 - telkens opnieuw te laten beginnen."

Koelheid
Voor die rol koos Burton actrice en voormalig Bondgirl Eva Green, met wie hij eerder had samengewerkt in Dark Shadows. "Eva straalt
een soort mysterieuze koelheid uit die ik goed kan gebruiken. Maar in deze film toont zij ook compassie voor de kinderen die haar zijn toevertrouwd. Er zit strengheid in haar blik, maar ook een soort trieste liefde, want zij beseft dat zij die dag niet eeuwig kan herhalen."

Voor Burton zelf is de film een soort staalkaart van zijn kwaliteiten als filmregisseur van ongebreidelde fantasieverhalen. Is het soms zijn best of-film waarin alles is samengebald?

"Ik beschouw dat maar als een compliment. Maar mijn standpunt is: als regisseur moet je elke film maken alsof het je laatste is. Zeker in Hollywood, waar je van zo veel factoren - geld vooral - afhankelijk bent. Er zijn nu twee projecten van mij afgewezen. Wat mijn volgende film wordt, kan ik niet zeggen. Iedereen wil een vervolg op Beetlejuice, maar dat plan is nog steeds niet gefinancierd. Ik moet waarschijnlijk iets anders gaan verzinnen."

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children van Tim Burton is te zien in Arena, De Munt, Tuschinski, City en Filmhallen.

Meer over