PlusFilmrecensie

Regisseur Michel Franco schetst in New Order bepaald geen rooskleurig beeld van de elite

De Mexicaanse filmmaker Michel Franco zet in zijn nieuwe film New Order de economische kloof in zijn land (en de wereld) om in meeslepende maar nihilistische cinema.

Joost Broeren-Huitenga
In ‘New Order’ heeft een Occupy-achtige protestbeweging het op de rijke gasten van een Mexicaanse elitebruiloft voorzien. Beeld
In ‘New Order’ heeft een Occupy-achtige protestbeweging het op de rijke gasten van een Mexicaanse elitebruiloft voorzien.

Subtiel bouwt Michel Franco de spanning op in zijn zevende speelfilm New Order. In een zeer nabije toekomst verzamelt de elite zich voor een bruiloft in een luxueuze villa in Mexico-Stad. De chic uitgedoste menigte borrelt erop los in afwachting van de ambtenaar die het huwelijk moet voltrekken. Maar op de achtergrond sluimert een onheil dat onverbiddelijk dichterbij komt.

Een doffe ontploffing klinkt in de verte; een politieauto racet met loeiende sirenes voorbij; uit de kraan komt plotseling groen water. Die kleur krijgt niet veel later een sinistere betekenis wanneer de revolutie uitbreekt. Het is de kleur van een Occupy-achtige protestbeweging, die het op de rijke elite heeft voorzien – inclusief deze bruiloftsgasten. Wanneer een gewapende menigte de betonnen omheiningen van de als bunker gebouwde villa doorboort begint het plunderen.

Daar tekent zich meteen ook het nihilistische wereldbeeld van Franco af. Hij schetst bepaald geen rooskleurig beeld van de rijkste 1 procent, maar ook aan de andere kant van de gapende kloof in de samenleving ziet hij weinig empathie of menselijkheid. Geen wonder dat het leger met harde hand moet ingrijpen.

New Order, vorig jaar de openingsfilm van het (toen digitale) festival voor genrefilms Imagine, is met afstand de grootste en meest ambitieuze film van de Mexicaanse regisseur Michel Franco, die er een handje van heeft de tongen los te maken met zijn films. Ook New Order is weer meeslepende, confronterende cinema, en Franco heeft zonder twijfel weer een uiterst urgent thema bij de hoorns gevat.

Toch bekruipt je na afloop, als je na anderhalf uur ademloos kijken weer boven water komt, het gevoel dat de regisseur eigenlijk niet goed weet wat hij nu eigenlijk over dat thema te zeggen heeft.

New Order

Regie Michel Franco
Met Naian González Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta
Te zien in City, Lab111

Meer over