Regisseur Garry Marshall (Pretty Woman) overleden

De Amerikaanse regisseur Garry Marshall is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was de man achter legendarische sitcoms als The Odd Couple en Happy Days en regisseerde de film Pretty Woman met Julia Roberts en Richard Gere.

Redactie
Marshall regisseerde de film Pretty Woman met Julia Roberts en Richard Gere. Beeld anp
Marshall regisseerde de film Pretty Woman met Julia Roberts en Richard Gere.Beeld anp

Marshall maakte de overstap van televisie (Happy Days, the Odd Couple, Laverne and Shirley, Mork and Mindy) naar film in 1990 met Pretty Woman. De film bracht wereldwijd meer dan 450 miljoen dollar op en leverde Julia Roberts een Oscarnominatie op voor beste actrice.

Marshall regisseerde in de daarop volgende jaren onder andere Beaches met Bette Midler en Overboard met Kurt Russell en Goldie Hawn en bracht in 1999 Roberts en co-star Richard Gere uit Pretty Woman weer samen op het witte doek in Marshall's Runaway Bride.

De film werd neergesabeld door recensenten, maar bracht meer dan 300 miljoen dollar op. Marshall lanceerde de carriere van actrice Anne Hathaway met The Princess Diaries (2001).

Mother's Day
Dit jaar kwam nog de door Marshall geregisseerde romantische comedy Mother's Day uit. In de jaren daarvoor waren er New Year's Eve en Valentine's Day, ensemblefilms vol met beroemde acteurs (en non-acteurs zoals zangeres Taylor Swift) die ondanks slechte recensies commercieel erg succesvol waren.

Garry Marshall werd geboren in het New Yorkse stadsdeel The Bronx als Garry Kent Maschiarelli. Hij studeerde journalistiek en ging daarna aan de slag als schrijver van grappen voor comedians. Hij begon in de jaren 60 met acteren en speelde kleine rollen in succesvolle series als ER en films als A League of Their Own. Marshall was getrouwd en had drie kinderen die tegenwoordig allemaal in de filmindustrie werkzaam zijn.

Meer over