Recordbedrag voor Serious Request

Met een eindopbrengst van 12.302.747 euro heeft de actie 3FM Serious Request wederom een record gebroken. Dat bleek vanavond nadat dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg iets na 21 uur het Glazen Huis in Leeuwarden hadden verlaten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De opbrengst van de tiende editie gaat naar de bestrijding van kindersterfte als gevolg van diarree. Jaarlijks sterven hieraan zo'n 800.000 kinderen.

Vorig jaar werd in Enschede een bedrag van 12.251.667 euro opgehaald. Hoewel de tussenstanden tijdens de eerste dagen van de actie flink hoger waren dan vorig jaar, liep het verschil de laatste dagen iets in. Het was daardoor tot het einde spannend of opnieuw een record zou worden gehaald.

'Enorme prestatie'
Op het podium voor een volgens de gemeente Leeuwarden afgeladen Oldehoofsterkerkhof volgde voor de drie dj's de ontlading na zes dagen vasten. In de tussentijd maakten ze non-stop radio en televisie zonder te eten. In ruil voor geld draaiden ze verzoeknummers. Een van de populairste aangevraagde platen was 'Eat, sleep, rave, repeat' van Fatboy Slim en ook 'Tsunami' van DVBBS & Borgeous deed het goed. Het meest aangevraagd is echter Gerard Ekdoms imitatie van het nummer 'Living doll' van Cliff Richard en The Young Ones.

'Echt een enorme prestatie', zo complimenteerde presentator Eric Corton zijn drie collega's. Het opgehaalde bedrag noemde hij 'echt fenomenaal en bijna astronomisch.' Giel Beelen, die zich voor de achtste keer liet opsluiten, vond het vasten na al die jaren nog even lastig. 'Dit went nooit. Achter de schermen, vanuit 3FM gezien, worden we steeds beter, want Serious Request is wel een sport. Maar als je lijdend voorwerp bent, dan moet je het maar gewoon ondergaan.'

Stille ramp
'Dat dit recordbedrag is opgehaald was geen doel, maar is een signaal van het Nederlandse publiek dat aandacht vragen voor een stille ramp zinvol is en draagvlak in de samenleving heeft', zegt Wilbert Mutsaers, zendermanager 3FM.

Het Glazen Huis staat volgend jaar in Haarlem.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over