PlusSerierecensie

Rebel: ‘Peggy Bundy’, jurist en taaie tante, komt op voor de kansarmen

Andre Nientied
Katey Sagal (Peggy Bundy uit Married... With Children) speelt de hoofdrol in de tragikomische nieuwe serie Rebel.  Beeld Disney Plus
Katey Sagal (Peggy Bundy uit Married... With Children) speelt de hoofdrol in de tragikomische nieuwe serie Rebel.Beeld Disney Plus

Terwijl sommige acteurs voor de rest van hun leven vereenzelvigd blijven met één succesvolle rol (Sarah Jessica Parker met Sex and the City, vrijwel alle acteurs uit Friends) heeft ­Katey Sagal (67) die valkuil weten te vermijden.

En dat mag een prestatie heten, aangezien ze tussen 1987 en 1997 elf seizoenen lang te zien was als Peggy Bundy in de populaire dwarse sitcom Married… With Children. Liefst 261 afleveringen maakte ze haar echtgenoot, de schoenver­koper Al Bundy, het leven zuur met haar sarcastische opmerkingen. Met haar vuurrode big hair coupe werd ze een klassiek televisiepersonage.

Maar Sagal vond zichzelf tien jaar na het stoppen van Married… With Children opnieuw uit als de harde Gemma Teller Morrow in de motorbendeserie Sons of Anarchy die tussen 2008 en 2014 zes seizoenen lang te zien was. Ze won er in 2011 zelfs een Golden Globe voor.

Sagal was overigens niet het enige personage uit Married… with Children dat na de serie een voorspoedige carrière had. Ed O’Neill had na zijn rol als de veelgeplaagde Al Bundy een zo mogelijk nog succesvollere rol als pater familias in Modern Family.

Christina Applegate begon na haar rol als leeghoofdige seksbom Kelly Bundy een succesvolle carrière in films en series, met als recent hoogtepunt een geslaagde rol in de serie Dead to Me. Alleen David Faustino wist zijn vertolking als de sukkelige Bud Bundy in Married… With Children niet op te volgen met een minstens zo succesvolle carrière.

Erin Brockovich

Intussen is Katey Sagal met de nieuwe serie Rebel toe aan haar derde, ­wederom bitchy, hoofdrol. In deze luchtige juridische serie speelt ze ­Annie ‘Rebel’ Bello, een advocate die het bij voorkeur opneemt voor de kansarmen in de samenleving en tegen grote bedrijven die met hun dure juridische teams onder schadeloosstellingen proberen uit te komen.

De rol is geïnspireerd op het leven van Erin Brockovich, die haar eenvoudige afkomst wist te overwinnen om als advocate met succes de strijd aan te gaan met een machtig, watervervuilend nutsbedrijf. Ze werd bekend door de gelijknamige film uit 2000 waarin ze door Julia Roberts werd gespeeld, een vertolking die ­Roberts de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol opleverde.

Brockovich is ook als producer betrokken bij de serie Rebel. Het per­sonage Annie ‘Rebel’ Bello vertoont duidelijke overeenkomst met de Erin Brockovich die we uit de film kennen: vlotgebekt, een tikkeltje ordinair maar met het hart op de goede plek.

Taaie tante

Bello neemt het op tegen Stonemore Medical, dat hartkleppen levert met ernstige bijwerkingen. Dat drieduizend cliënten van Stonemore met ­dezelfde hartkleppen ineens een auto-immuunziekte hebben kan geen toeval zijn, vindt Bello. Dus confronteert ze de arrogante bestuurders met alle middelen die ze tot haar beschikking heeft, variërend van protest­acties tot het natspuiten met een tuinslang. Al in de eerste minuten wordt ze gearresteerd wanneer ze een aandeelhoudersfeest verstoort.

Sagal speelt in het tragikomische Rebel opnieuw een taaie tante, maar weet dit keer de komische elementen van Peggy Bundy te combineren met de serieuze aanpak van Sons of Anarchy.

Rebel

Regie: Adam Arkin en anderen
Met: Katey Sagal, Andy Garcia, John Corbett
Te zien op: Disney+, 10 delen

Meer over