PlusMuziektheater

Real Boys heeft sterk uitgevoerde liedjes

Elise Van Dam
null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

Een echte jongen, dat is wat Pinokkio wil worden. Maar wat betekent dat eigenlijk? Onder de vleugels van Orkater maakt het Belgische collectief More Dogs een voorstelling die het zelf vergelijkt met lasagne: een opeenstapeling van lagen en rollen die steeds meer door elkaar lopen.

De vijf van More Dogs spelen de band Real Boys, die een musical over Pinokkio repeteert waar de bandleden ook ieder weer een rol in spelen. Soepel verlopen die repetities niet. Er is ruzie over wie Pinokkio mag spelen en de oude timmerman Geppetto blijft hardnekkig in zijn rol, zelfs wanneer hij koffie gaat halen.

Dialogen vloeien over in sterk uitgevoerde liedjes waarin muziekstijlen en -referenties smakelijk worden vermengd met precies het juiste vleugje bombast dat hoort bij een musical. Intussen beginnen de lasagnelagen steeds meer door elkaar te lopen. De spelers stappen in en uit scènes en hun rollen, die ook een reflectie zijn van de wijze waarop we in ons leven allemaal rollen spelen.

Zo passeert een veelheid aan ideeën de revue in Real Boys. Er wordt gespeeld met Heideggers concept van authenticiteit en de mate van controle die we als mens hebben over ons verhaal. Net wanneer Pinokkio op het punt staat zijn lange neus af te leggen, begint hij zich af te vragen waarom hij eigenlijk een echte jongen zou willen worden.

Wat vluchtig is het allemaal wel.

In de razende vaart van de voorstelling blijft het vooral bij het refereren aan concepten en gedachten, zonder dat die diepgravend worden onderzocht. En voor een voorstelling die gaat over wat echt en niet echt betekenen, blijft altijd net te duidelijk waar we naar kijken.

Muziektheater

Real Boys

Door Orkater/De Nieuwkomers: More Dogs
Gezien 19/9, Theater Bellevue
Te zien tournee t/m 29/10

Meer over