PlusInterview

Rapper Dopebwoy: ‘Ik dacht: is dit het allemaal wel waard?’

De lockdown in maart bracht rapper en producer Dopebwoy nieuwe inzichten, maar ook twijfels over het artiestenbestaan. Vrijdag komt zijn album Hoogseizoen uit.

Rajko Disseldorp
 Dopebwoy: ‘Het enige wat ik nodig heb is mijn laptop, een microfoon en een geluids­kaart. En dan doet de vibe in de studio de rest.’ Beeld -
Dopebwoy: ‘Het enige wat ik nodig heb is mijn laptop, een microfoon en een geluids­kaart. En dan doet de vibe in de studio de rest.’Beeld -

Begin maart vierde Jordan Jacott, alias Dopebwoy (26) vakantie met vrienden in Dubai. Hij vierde er ook zijn verjaardag. Al snel ontstond het idee videoclipmaker 2Phones over te laten vliegen om twee videoclips te schieten. Tijdens het feestje keek iedereen naar de persconferentie die duidelijkheid ging verschaffen over de ernst van Covid-19 in Nederland. “Wij waren vooral bezig met of het vliegen door kon gaan. Toen dat kon, gingen we allemaal juichen.” De volgende dag vloog 2Phones over. De videoclip van Vakantie (‘Ik doe een hele domme dansie/Met mijn jongens op vakantie’) is op YouTube nu 4 miljoen keer bekeken.

Thuis met vragen

Sinds zijn monsterhit Cartier (nu 85 miljoen Spotifystreams) in de zomer van 2017 veranderde het leven van Dopebwoy drastisch. Zijn nummers belandden in de Turkse en Franse hitlijsten, ineens kreeg hij honderdduizenden fans die zijn liedjes meezongen, maar zijn teksten niet eens konden verstaan, en een hectisch ­leven vol buitenlandse shows volgde. Het coronavirus en de bijbehorende lockdown waren ­begin maart voor iedereen ingrijpend, maar voor Dopebwoy was het contrast enorm. Na jaren toeren en feesten in Europa kwam hij thuis te zitten.

In het Sir Adam Hotel vertelt hij er rustig over. Hij zegt dat hij thuis met vragen kwam te zitten. Wat voor vragen? “Van alles, man.” Over waarom hij tijdens het toeren zo veel dronk, over waarom hij zo veel opofferde voor de muziek, en of dat het waard was, dat hij zijn vrijheid als artiest op had gegeven, dat hij niet meer normaal over straat kon, en dat hij in de belangstelling van de ­wereld groeit en fouten maakt, en dat sinds hij is doorgebroken de wereld om hem heen is veranderd, maar dat hij hetzelfde is gebleven. “Ik ben normaal gebleven, dat is goed. Als ik domme shit doe, zeggen vrienden dat ik ook echt normaal moet doen.”

De vibe

De reden dat Dopebwoy dit allemaal doet en waarom hij dit zal blijven doen: zijn liefde voor muziek. Hij groeide op in een muzikale familie. “Ik houd écht van muziek. Elke keer als ik start met een nummer, weet ik niet wat eruit komt en dan kom ik moeilijke dingen tegen. Eigenlijk kraak ik steeds een code met mezelf.” Hij maakt ook ‘gekke dingen’. “Als het moet, maak ik nu een reggaenummer voor je.”

Als hij enthousiast over muziek maken vertelt, roept het de vraag op waarom Dopebwoy zó ­populair is. Op Spotify luisteren er maandelijks ongeveer 2 miljoen mensen naar zijn nummers. En die nummers zijn aanstekelijk. Volgens de rapper en producer is zijn succesformule de ‘vibe’. Daar draait het allemaal om. “Ik denk er niet bij na. Ik denk nooit: ik ga naar de studio om een hit te maken. We kunnen nu een microfoon aansluiten en dan hebben we misschien wel een rare vibe te pakken. Jij hebt bijvoorbeeld schoenen van Puma aan, wie weet rap ik daardoor over een poema en wordt het ineens een gekke hit.”

Dopebwoy kan ook overal muziek maken. Of het nu in een studio met allemaal vreemden in Barcelona is of rustig bij hem thuis. “Het enige wat ik nodig heb is mijn laptop, een microfoon en een geluidskaart. En dan doet de vibe in de studio de rest. Het lukt trouwens niet altijd om die vibe goed over te brengen. Maar als het wel lukt? Dan is het een hit.”

Worsteling

Aan het eind van het interview zegt Dopebwoy dat hij zeker weet dat hij heel zijn leven muziek blijft maken. Maar die worsteling met het ­artiest zijn blijft misschien. “Er is namelijk wel een ­verschil tussen Jordan en de artiest Dopebwoy. Jordan is rustiger, minder op de voorgrond, een jongen die zijn cirkel klein houdt en met familie en vrienden is. En in mijn liedjes ben ik Dopebwoy. Maar dat ben ik niet 24/7. Ik ben ook een mens.”

Maar de muziek zal dus blijven. Zeker omdat hij nog niet tevreden is. Hij heeft zichzelf ooit voorgenomen dat hij pas stopt als hij een Grammy heeft gewonnen. “Als ik vroeger thuiskwam met een tien, vroeg mijn vader nog waarom ik geen tien plus had. Daarin ben ik een beetje doorgeschoten, ik wil altijd maar doorgaan, ­alles halen. Het is nooit genoeg.”

Hoogseizoen van Dopebwoy is vanaf vrijdag te beluisteren via iTunes en Spotify.

Meer over