Nieuws

Rapper DMX (50) overleden

Rapper en acteur DMX is vrijdag op 50-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt aan Amerikaanse media. Eerder op de dag werd al gemeld dat de familie werd gevraagd afscheid te nemen van de rapper.

Het Parool
DMX tijdens een optreden in 2014. Beeld EPA
DMX tijdens een optreden in 2014.Beeld EPA

“We zijn enorm verdrietig dat onze lieve DMX, geboren als Earl Simmons, op 50-jarige leeftijd is overleden in het White Plains-ziekenhuis. Zijn familie was al die dagen bij hem toen hij in coma lag,” laat de familie weten. “Earl was een vechter die heeft gevochten tot het einde. We zullen de tijd die we met hem gehad hebben altijd blijven koesteren.”

DMX lag al sinds vorige week vrijdag in coma na een hartaanval. Steeds meer organen zouden het daarna hebben begeven, melden media op basis van bronnen in het ziekenhuis waar de rapper werd behandeld. Volgens geruchten kreeg de rapper hartklachten door een overdosis drugs.

Geruchten

Donderdag werd al gefluisterd dat DMX, die al jaren kampte met verslavingen, was overleden, maar dat klopte volgens zijn manager niet. “Stop met de geruchten. Hij leeft nog steeds en ligt nog steeds aan de beademing.”

Een dag eerder werden nog enkele tests bij hem gedaan, waarbij volgens TMZ geen hersenactiviteit werd vastgesteld. Honderden belangstellenden kwamen de afgelopen dagen naar het ziekenhuis. Ook zijn verloofde Desiree, zijn ex-vrouw Tashera Simmons en hun vier kinderen en zijn ex-vriendin Yadira Borrego met kinderen waren bij het ziekenhuis.

Verloofde Desiree en DMX’ moeder zaten sinds zijn ziekenhuisopname dag en nacht aan zijn bed. Volgens bronnen zou de rapper ten minste 30 minuten zonder zuurstof zijn geweest. De kans om dat te overleven is bijzonder klein.

Tekst gaat verder onder video

Muzikaal succes en veroordelingen

DMX brak in 1998 door met zijn debuutalbum It’s dark and hell is hot, dat in Amerika op 1 binnenkwam in de platenlijst. Hij scoorde hits met nummers als Ruff Ryders’ anthem en Stop being greedy. Daarna volgden nog zeven succesvolle albums en drie Grammy-nominaties.

De rapper was ook actief als acteur. Hij speelde onder meer in de films Belly (1998) en twee jaar later in Romeo must die met Jet Li en Aaliyah. Voor de soundtrack nam hij met haar het nummer Come back in one piece op.

Hij werd de afgelopen jaren diverse malen gearresteerd en opgesloten, onder meer na omvangrijke belastingfraude en nadat hij zich had voorgedaan als een undercoveragent en zijn SUV in de prak reed bij een luchthaven in New York, aldus persbureau AP.

Hij was daarnaast al sinds zijn veertiende verslaafd. Na meerdere afkickprogramma’s zei hij rond 2010 eindelijk drugsvrij te zijn. In 2019 ging hij weer een afkickkliniek in.

Meer over