PlusInterview

Rapper Døs: ‘Ik was altijd bezig met wat de ander van me vond’

Na een zeer ingewikkelde jeugd in Amsterdam ontdekte Døs de muziek als uitlaatklep. Onlangs verscheen zijn tweede album, Millennium. ‘Ik begon in te zien dat muziek mijn gave is.’

Rajko Disseldorp
Døs: ‘Ik had mijn shit niet op orde, dat reageerde ik op anderen af.’ Beeld Red Bull Media House - @segraphy
Døs: ‘Ik had mijn shit niet op orde, dat reageerde ik op anderen af.’Beeld Red Bull Media House - @segraphy

Toen Døs, nu 20, als tienjarige samen met zijn moeder en zusje in Amsterdam-Noord ging wonen, kreeg hij op een dag ruzie met jongens uit de buurt. Ze dreigden dat ze zijn zusje iets zouden aandoen. In een opwelling rende Døs naar huis om uit de keukenla een mes te pakken. Trillend in de keuken hield hij het mes vast. Zijn moeder zag het en begon op hem in te praten: “Leg dat mes weg.” Hij rende naar buiten, zonder mes. De jongens, die hem op stonden te wachten, schrokken. “Je had het moeten zien. Ze renden alle kanten op.”

Het is een van de vele incidenten die Døs in zijn moeilijke puberteit heeft meegemaakt. Ook op de middelbare school vond hij het lastig om zijn eigen weg te vinden. “Ik had mijn shit niet op orde en dat reageerde ik op anderen af. Ik kropte alles op. Dat ging aan me knagen.”

Hij durft niet te bedenken hoe het hem nu zou vergaan als hij geen muziek had. “In mijn muziek hoor je dat ik echt shit heb meegemaakt. Maar het gaat nu veel beter met me.” Waarom? “Omdat ik in mijn hoofd heb wat ik met muziek wil bereiken en dat betaalt zich uit.”

Neymar en Ronaldinho

Eigenlijk wilde Døs voetballer worden. Hij keek eindeloos filmpjes van Neymar en Ronaldinho en oefende dagenlang dezelfde trucjes in zijn slaapkamer. Daarna rende hij naar het pleintje in Noord om zijn geleerde trucs te laten zien. Ondertussen kreeg hij ook steeds meer interesse voor muziek en dát voelde als een ontdekking. “Alles viel op zijn plek. Ik begon in te zien dat muziek mijn gave is en dat ik me erop moest gaan focussen.”

Zijn allereerste track nam hij op bij de in oktober 2018 doodgeschoten rapper Bolle en op school kreeg hij een workshop van rappers als Leeroy, Lijpe en Brainpower. “Ik kwam Leeroy laatst tegen en hij wist nog precies wie ik was. Dat is tof, man, dat die gasten me in de gaten houden.”

Hoewel Døs altijd heeft gedacht dat hij ver zou komen met zijn muziek, geloofde zijn moeder er helemaal niet in. “Ze zei dat ik in een eigen wereld leefde en daaruit moest komen. Het zou volgens haar niet gaan lukken.” Toen hij vorig jaar de talentenjacht van radiostation FunX won, kreeg hij een bericht van haar. “Ze schreef dat ze trots was.”

Hij was er een opvallende verschijning: paars geverfde haren, kleurlenzen en gelakte nagels. Niet alleen zijn uiterlijk viel op. Zijn overtuigende en ook melodieuze manier van rappen viel bij de jury in de smaak. Hij won met overmacht.

Millennium is een sterk album, geproduceerd door Joey Sili, waarop Døs met een met de autotune bewerkte stem melodieus en soms schreeuwend rapt en zingt. Zijn muziek is nauwelijks vergelijkbaar met Nederlandse artiesten. Wat Amerikaanse rappers betreft doet Døs denken aan Trippie Redd en de overleden XXXTentacion. Zijn stem, waarin een duidelijke pijn voelbaar is, maakt het meest indruk. In Way beyond the sky vraagt hij zich af hoe het leven na de dood is en in Komt wel goed rapt hij tegen zichzelf: ‘Met jezelf in conflict, je weet niet waar het aan ligt/ Enige wat je nog weet, je bent in het duister, zoekend naar licht.’

Døs wil meer doen dan alleen muziek maken. Hij wil workshops aan jongeren geven en anderen inspireren. “Het belangrijkste wat ik wil meegeven is: wees gewoon jezelf. ”

Døs was vroeger bang om zichzelf te laten zien. “Ik was altijd bezig met wat de ander van me vond. Nu durf ik te vertrouwen op mijn talent, want geloof me, iedereen is ergens goed in. Misschien kun je heel mooi tekenen of ben je wel heel goed in turnen.” Hij moet erom lachen. “Het gaat erom: wat werkt voor jou? En muziek maken? Dat werkt voor mij.”

Millennium is te beluisteren op iTunes en Spotify.

Generation Z

Døs is een van de talenten die rapper Bokoesam (Samuel Sekyere) in samenwerking met Red Bull Music selecteerde voor de ep Generation Z, die eind december verscheen. Op deze ep werkt Bokoesam samen met de nieuwe generatie rappers. Naast Døs werkten ADF Samski, Kid Tha 6 en FFLean op de ep. Døs: “Vroeger keek ik echt naar hem op. Het is gek om nu door hem te worden gebeld.”

Het klikte direct tussen hen, vertelt hij. “Het lijkt alsof we elkaar al jaren kennen. Hij geeft me goede tips.” Zo denkt Døs vaak te veel na. “En dat werkt in de studio tegen me. Sam liet me zien dat ik minder moet nadenken en dat dat positief kan uitpakken.” Op de ep staat het gezamenlijke nummer Overdosis, waarvan ook een clip verscheen.

Meer over