PlusBoekrecensie

Rampspoed ligt in Melktanden op de loer, maar teleurstelling volgt

Mojdeh Feili
null Beeld Universal Images Group via Getty
Beeld Universal Images Group via Getty

Lon denkt voor de rest van haar leven gebakken te zitten als ze gaat samenwonen met Philip. Maar als hij haar vertelt dat hij een oogje heeft op een andere vrouw is het perfecte plaatje verpest. De open relatie die hij voorstelt wekt haar woede – al laat ze dat niet merken.

Lon verandert in een wantrouwige, jaloerse vrouw en ontwikkelt een verontrustende obsessie met de andere vrouw in het spel: Xenia. Zo verzint ze een alias om een blouse van Xenia over te nemen en logt ze in Philips accounts in om zijn browsergeschiedenis na te gaan.

De roman Melktanden van Emma Curvers belooft een machtsstrijd ­tussen drie vrouwen: Lon, Xenia én Xenia’s oma Louise, die ook bij de ­gebeurtenissen betrokken raakt.

Curvers heeft Lon gemodelleerd naar een problematisch archetype van een jaloerse en onredelijke vrouw die ‘doordraait’ als haar man verliefd wordt op iemand anders. Dat roept weerstand op. Interessanter was het geweest om een nieuwe draai te geven aan deze stereotiepe hysterie – bijvoorbeeld door in te gaan op de mentale problemen die erachter schuilen.

Lon laat haar leven beheersen door jaloezie, die tot een schokkende hoogte komt wanneer ze het ‘maatje’ van Louise wordt. Als Lon en Louise samen op reis gaan naar de VS, ligt rampspoed op de loer.

Het is de reis die ze met Phillip had zullen maken, Lon klampt zich vast aan het plan om daar in honderd achtbanen te gaan – achtbanen ­waren een bindmiddel in haar relatie met Philip, de rode draad die ze niet los kan laten.

Maar dan: een anticlimax. Er schijnen geen consequenties aan Lons roekeloos obsessieve gedrag vast te zitten, en die machtsstrijd blijft ­steken in Lons hoofd.

Vermakelijk is Melktanden zeker, maar het uitgangspunt had eigenlijk meer potentie. De personages hadden meer verdieping kunnen gebruiken, Lons karakterontwikkeling zet niet door en het is jammer dat Xenia’s kant van het verhaal in het midden blijft.

Het is wel duidelijk dat Curvers ­literair talent heeft, want ze tovert prachtige zinnen uit haar pen. Je wordt sterk het verhaal ingetrokken, maar na het lezen overheerst toch een gevoel van teleurstelling.

Fictie

Emma Curvers
Melktanden
Uitgeverij Pluim, €22,50, 253 blz.

null Beeld
Meer over