Radiozenders boycotten Bilal Wahib

Een deel van de Nederlandse radiozenders heeft besloten om de muziek van rapper en acteur Bilal Wahib voorlopig niet meer te laten horen. Het gaat hierbij om de zenders Qmusic, Slam en de NPO-zenders FunX en 3FM. Radio 538 blijft de muziek wel draaien.

ANP/Het Parool
null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Wahib (22) en zijn collega Oussama Ahammoud (20) vroegen een jongen dinsdagavond in een livestream op Instagram tegen betaling zijn geslachtsdeel te tonen. De jongen, vermoedelijk minderjarig, werd 17.000 euro beloofd. Wahib wordt verdacht van het vervaardigen dan wel verspreiden van kinderporno, Ahammoud wordt enkel als getuige gezien.

“FunX en 3FM hebben besloten om de muziek van Oussama en Bilal niet meer te draaien totdat er meer duidelijkheid is,” zegt een woordvoerder van de NPO. “Op basis daarvan zal eventueel een nieuw besluit worden genomen.” De publieke omroep laat daarnaast weten in gesprek te blijven met de ‘luisteraars, dj’s, muzieksamenstellers en omroepen over seksueel grensoverschrijdend gedrag online.’

Ook Slam en Qmusic laten weten de muziek van Wahib te boycotten naar aanleiding van de gebeurtenissen afgelopen week. Dat betekent voor Qmusic bovendien dat zijn hit 501 samen met Ronnie Flex vrijdagmiddag niet te horen zal zijn in de Top 40, terwijl het nummer wel in de lijst genoteerd staat op de derde plek.

‘Geen reden om muziek te weren’

De muziek van Wahib blijft op Radio 538 nog wel te horen. Zijn single 501 staat op nummer zeven in de 538 Top 50 van vrijdag. “We zien op dit moment geen reden om Bilal Wahib uit de muziekprogrammering van Radio 538 te weren, maar houden de berichtgeving hierover nauwlettend in de gaten,” aldus een woordvoerder van moederbedrijf Talpa. De muziek van Bilal is overigens nooit op andere radiozenders van Talpa te horen, aldus de zegsvrouw.

Met de gedeeltelijke radioboycot lijkt de bijna gehele entertainmentindustrie de handen af te trekken van Wahib. Donderdag maakte Facebook al bekend dat het Wahib en Ahammoud permanent heeft geblokkeerd op Instagram en Facebook.

Eerder trok platenlabel Top Notch al de stekker uit de samenwerking met Wahib en haalde NPO Zapp het door Wahib gepresenteerde kinderprogramma Teenage Boss offline. Daarnaast worden de herhalingen van het programma niet meer op tv uitgezonden, en ging een wervingsfilmpje van de politie met de acteur niet meer door. Ook krijgt Wahib niet de prestigieuze muziekprijs Edison Pop, die hij zou ontvangen voor zijn hitsingle Tigers.

Beau

Donderdagavond zou Wahib zijn opwachting maken in de talkshow van Beau van Erven Doorens, maar enkele uren voor de uitzending werd zijn komst afgeblazen. Volgens de verklaring van Wahibs management is dat omdat het slachtoffer en diens ouders verdere publiciteit willen voorkomen.

Na afloop van de uitzending was er een Lucky TV-filmpje te zien over de komst van Wahib naar Beau. RTL heeft na kritiek besloten om het fragment te verwijderen. ‘Ik vroeg een jongen om zijn dollo en het spijt me zo. Mag ik bij jou huilen in je talkshow?’, klinkt het onder meer in het filmpje dat Sander van de Pavert maakte. Het filmpje is overigens nog wel te zien in de uitzending van donderdagavond.

Wahib en Ahammoud kregen grote bekendheid met hun rol als respectievelijk Moshin ‘Mo de Show’ Kaddouri en Youssef ‘Muis’ Taheri in Mocro Maffia. Daarnaast timmert Wahib flink aan de weg als muzikant. Met de nummers Video Vixen, 501 en het eerder genoemde Tigers scoorde hij grote hits.

‘Vreselijke spijt’

Via zijn advocaat betuigde Wahib woensdag vreselijke spijt van de in zijn ogen ‘totaal misplaatste grap’. ‘Hij geeft toe dat hij een enorme fout heeft gemaakt,’ zei advocaat Nienke Hoogervorst in de verklaring, in handen van RTL Boulevard.

De 22-jarige Wahib is woensdag twee keer verhoord door de politie. Ook Ahammoud meldde zich voor verhoor.

Meer over