Nieuws

R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks

Zanger R. Kelly is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks. Hij werd veroordeeld voor negen federale misdrijven waaronder afpersing, seksuele misdrijven, mensenhandel, belemmering van de rechtsgang en ontvoering.

Mark den Blanken
null Beeld TNS
Beeld TNS

De jury in de zaak zegt dat de zanger schuldig was aan misdadige praktijken. De zanger zou aan het hoofd hebben gestaan van een groep die decennialang vrouwen en meisjes misbruikte. Kelly zou een belangrijke spil zijn geweest en hij zou zijn beroemdheid hebben ingezet om de vrouwen en meisjes te beïnvloeden. Uiteindelijk werden de slachtoffers met busjes naar meerdere plekken gereden om daar te worden misbruikt.

Getuigen verklaarden dat Kelly’s entourage potentiële slachtoffers rekruteerde bij onder meer concerten, winkelcentra en zelfs fastfoodrestaurants.

Test voor Me Too-tijdperk

Het spraakmakende proces was het eerste in het Me Too-tijdperk waarin een grote meerderheid van de slachtoffers bestond uit zwarte vrouwen. Het proces werd algemeen gezien als een test voor de inclusiviteit van de bredere beweging om machtige mannen verantwoordelijk te houden voor seksueel wangedrag.

De zaak tegen de zanger was al ruim een maand aan de gang. Er kwamen slachtoffers aan het woord, evenals mensen die zeggen getuige te zijn geweest van wangedrag van Kelly. Voor de aanklager kwamen veel meer mensen aan het woord dan voor de verdediging. Kelly’s team riep slechts vijf getuigen op in een paar dagen tijd. Zelf kwam hij niet aan het woord.

Het vonnis komt iets meer dan twee jaar nadat Kelly in Chicago werd gearresteerd voor meerdere federale zedenmisdrijven.

Onbewogen

Volgens een verslaggever van The New York Times zat Kelly onbewogen in de zaal toen het vonnis werd uitgesproken. Zijn gezicht was niet te zien door een mondkapje. De zanger zei eerder niet schuldig te zijn en hij noemde dit een poging van de slachtoffers om aandacht voor henzelf te genereren. Een advocaat van Kelly zegt teleurgesteld te zijn in het vonnis en overweegt in beroep te gaan.

In andere zaken wordt R. Kelly ook verdacht van kindermisbruik en het vervalsen van een identiteitsbewijs om met een minderjarige te kunnen trouwen.

Meer over