Provincie steekt half miljoen in Groninger Museum

De provincie Groningen steekt een half miljoen euro in het Groninger Museum, onder voorwaarde dat de organisatie op de schop gaat. Dat heeft een woordvoerder van de provincie bekendgemaakt.

ANP
Luchtfoto van het Groninger Museum. © ANP Beeld
Luchtfoto van het Groninger Museum. © ANP

Het Groninger Museum dreigt failliet te gaan, als het geen financiële injectie krijgt. De provincie stelde eerder een onderzoek naar het reilen en zeilen van het museum te willen afwachten, maar gaat toch eerder overstag. Eerder deze week maakte ook de gemeente Groningen bekend per direct 1,9 miljoen euro in het museum te steken. Provinciale Staten moeten overigens nog instemmen met de eenmalige financiële steun.

De gemeente verhoogt naast de geldinjectie het budget voor groot onderhoud. Binnen de jaarlijkse cultuurnota wordt een bedrag van 76.000 euro gereserveerd om nieuwe tegenvallers op te vangen. Ook de gemeente stelde als harde voorwaarde dat het museum een grondige reorganisatie doorvoert.

Het museum in de noordelijke hoofdstad heeft een schuld van 4,3 miljoen euro. Als gevolg van de problemen moest directeur Kees van Twist eind december zijn biezen pakken.

Meer over