PlusGalerierecensie

Prints van kankerverwekkende stoffen van Tata Steel

Tinkebells prints van duinplanten zijn schitterend en gruwelijk tegelijk. Als pigment gebruikte ze de kankerverwekkende zware metalen die zijn uitgestoten door Tata Steel.

Het Parool
Kunstenares Tinkebell ging een jaar lang iedere drie weken naar Wijk aan Zee om emmers zand te scheppen en viste  met een magneet de zware metalen eruit om pigment te krijgen. Beeld Tinkebell
Kunstenares Tinkebell ging een jaar lang iedere drie weken naar Wijk aan Zee om emmers zand te scheppen en viste met een magneet de zware metalen eruit om pigment te krijgen.Beeld Tinkebell

Misselijkheid, hoofdpijn, duizelingen en bloedneuzen. Dat is wat Tinkebell heeft overgehouden aan haar nieuwste project. Niet dat de kunstenaar, die eigenlijk Katinka Simonse heet, zich daardoor laat stoppen. Regelmatig maakt ze haar eigen lijf en leven tot inzet van haar werk. Zo werd ze bedolven onder haatmail toen ze euthanasie pleegde op haar kat Pinkeltje en hem verwerkte tot handtas om de hypocrisie van de veeteelt aan de kaak te stellen. En ze liet zich steriliseren bij wijze van ultiem antwoord op de wereldwijde voedselcrisis.

Tinkelbells huidige doelwit: Tata Steel. “Ik begon sceptisch,” geeft de kunstenaar toe. “In de Jan van Galenstraat kun je ook iedere dag het roet van de ramen vegen. Maar experts hadden mij geleerd een magneet bij vervuilde grond te houden en als het blijft plakken, gaat het om zware metalen en is het van Tata. Tijdens mijn eerste wandeling door de omgeving heb ik mijn magneet uitgeprobeerd in de speeltuin, die nota bene iedere dag wordt schoongemaakt op kosten van Tata. Ik had meteen een dikke, zwarte prop te pakken. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er hoge concentraties mangaan, paks en lood in de grond zitten. Vooral lood is schadelijk voor kinderen, het remt de ontwikkeling van hun hersencellen.”

Onkruid dat niet vergaat

Wat Tinkebell ook opviel in het duingebied was de beperkte variatie in plantengroei. “Alleen het onkruid dat niet vergaat, is overgebleven: fluitenkruid, grassen, boterbloemen en mossen. Het voelde logisch om werk te maken met de combinatie van planten en uitstoot. Ik heb meteen een testje gedaan waarbij ik de plant op een vel legde, er fixeer overheen spoot en er stof overheen blies. Zo ontstond een negatief.”

“In eerste instantie vroeg ik bewoners het stof van hun vensterbanken voor mij te verzamelen, maar dat leverde weinig op. Toen ben ik een jaar lang iedere drie weken naar Wijk aan Zee gegaan om emmers zand te scheppen. In mijn atelier viste ik met een magneet de zware metalen eruit en haalde ik het stof door een zeef. Na acht keer dit procedé te hebben herhaald had ik bruikbaar pigment.”

Geheugensteuntje voor de ceo

De prints die daarmee gemaakt zijn, hangen sinds vorige week in Torch Gallery. Voor de opening had Tinkebell een diner georganiseerd voor ‘mensen met veel geld, veel invloed of veel creativiteit’. Onder de genodigden was ook Bénédicte Ficq, de advocaat die niet zoals gebruikelijk een zaak is gestart tegen het bedrijf Tata Steel, maar de Nederlandse ceo Hans van den Berg persoonlijk heeft aangeklaagd voor doodslag. “Als hij veroordeeld wordt, zou dat een ongekend internationaal precedent kunnen scheppen,” zegt de kunstenaar. “Wie wil er nog zo’n bedrijf leiden als je vijftien tot twintig jaar cel kunt krijgen?”

Tinkebell heeft Van den Berg een uitnodiging gestuurd om de tentoonstelling te komen bekijken. “Eigenlijk moet hij een werk kopen en het boven zijn bureau hangen als een soort geheugensteuntje,” vindt ze. “Hij heeft al toegegeven dat de vervuiling van Tata komt. Ik begrijp daarom het getreuzel niet. Dit moet niet in 2030 worden opgelost, het had gisteren opgelost moeten zijn.”

Flora Tata Metallica

Tinkebell
Waar: Torch Gallery, Lauriergracht 94
Te zien: t/m 18 juni

null Beeld Tinkebell
Beeld Tinkebell
Meer over