Prinses Beatrix behoort tot belangrijkste kunstverzamelaars

Prinses Beatrix, interieurontwerper Jan des Bouvrie en voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink ­behoren tot de honderd belangrijkste particuliere kunstverzamelaars van Nederland.

Het Parool
Prinses Beatrix Beeld anp
Prinses BeatrixBeeld anp

Zij bezitten een collectie kunstvoorwerpen met een waarde van minimaal 750.000 euro.

De lijst is samengesteld door de Stichting Kunstweek. Andere prominente verzamelaars op de lijst zijn Marijn Sanders (directeur in ruste van het Concertgebouw) en zijn vrouw Jeannette, Joop van Caldenborgh (Museum Voorlinden), kunstenaar Henk Helmantel, cabaretier Hans Liberg, casting director Hans Kemna, ondernemers Erik Kessels, Alex Mulder en oud-minister Herman Heinsbroek.

Zilveren vogels
De totale waarde van de collecties van de honderd verzamelaars bedraagt ruim een half miljard euro.

Alle soorten kunst zijn vertegenwoordigd, variërend van schilderijen en glaswerk tot fotografie, beelden, geïllustreerde boeken en manuscripten, blauw porselein en zilveren vogels, Afrikaanse etnografica, hedendaagse Chinese kunst, modernistisch design en toegepaste kunst.

Ook is er een mooie verzameling zeventiende-eeuws Romeins en Europees glas en Nederlandse stillevens van 1650 tot heden, zoals in de collectie van medisch specialist Frans Willekens, net als schilderijen, tekeningen, aquarellen en prenten van Co Westerik bij de collectie van Frank Verhallen.

Megarealisme
Opvallend is daarnaast het accent op megarealisme en magisch realisme bij de verzameling van Frederik Wouter (Mickey) Huibregtsen, de oud-bestuursvoorzitter van adviesbureau McKinsey.

Volgens Stichting Kunstweek verzamelen veel mensen vanuit een passie en is hun collectie dan ook samengesteld op basis van persoonlijke fascinaties. De meeste verzamelaars zijn 'eigenzinnige denkers en doeners,' vaak ondernemers, juristen en artsen.

Meer over