Video

Prins Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit aan Iraanse fotografe Tavakolian

In het Koninklijk Paleis reikte Prins Constantijn woensdag de Grote Prins Claus Prijs uit aan de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian. In zijn toespraak haalde hij de recente dramatische gebeurtenissen aan. 

Redactie
De uitreiking vindt plaats in het Paleis op de Dam Beeld anp
De uitreiking vindt plaats in het Paleis op de DamBeeld anp

'We zien onbegrijpelijke en verontrustende beelden van gebombardeerde steden, opgeblazen monumenten en executies in Syrië, vluchtelingenstromen in Griekenland, Turkije, Jordanië en Libanon en terreuraanslagen in Parijs, Nigeria en Beiroet',' aldus Constantijn.

Technologie brengt de wereld dichter bij de mensen, maar leidt ook tot steeds meer 'verwarring', zei hij in het Koninklijk Paleis. Datgene dat ver weg gebeurt, komt volgens de prins in onze eigen huizen, en bij wat dichtbij is, kijkt de hele wereld mee. 'We hebben een mening over Afrikaanse leeuwen en Amerikaanse tandartsen, en zijn verrast over de wereldwijde verontwaardiging over de Zwarte Piet-discussie in Nederland.'

Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, reikte de Grote Prins Claus Prijs uit aan de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian. Zij is een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran. Haar werk varieert volgens de organisatie 'van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series' over uiteenlopende onderwerpen. Het werk van Tavakolian (1981) is 'een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten', aldus het Fonds.

Behalve de hoofdlaureaat ontvingen ook de tien andere laureaten hun prijs uit handen van de prins. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Mabel en prinses Laurentien wonen de uitreiking bij.

De Prins Claus Prijzen worden door het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling sinds 1997 jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties. Prins Claus kreeg het fonds in 1996 cadeau voor zijn 70e verjaardag.

Meer over