Prins Claus Prijs voor Soedanese kunstenares Ibrahim Ishag

De Soedanese beeldend kunstenaar Kamala Ibrahim Ishag ontvangt op 4 december de Grote Prins Claus Prijs. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Jan Pieter Ekker
Kamala Ibrahim Ishag. Beeld ANP Pers Support
Kamala Ibrahim Ishag.Beeld ANP Pers Support

Kamala Ibrahim Ishag speelt al sinds 1960 een voortrekkersrol in de Afrikaanse beeldende kunst. Zij was een van de eerste vrouwen die afstudeerde aan de Academie voor beeldende en toegepaste kunst in Khartoem. In 1960 speelde ze een grote rol in de ontwikkeling van de modernekunstbeweging in Soedan. Nu is ze een rolmodel voor de sociale bewegingen waarin vrouwen zichtbaar een centrale rol spelen.

Het Prins Claus Fonds huldigt visionaire personen en organisaties voor hun werk op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De jury stond deze jaargang onder leiding van de Peruviaanse architect Manuel de Rivero.

Ook de andere laureaten zijn vrouwen of door vrouwen geleide organisaties. Het Prins Claus Fonds heeft bij de voordracht van de kandidaten geen nadruk gelegd op gender, maar ‘de aanbevelingen zijn een afspiegeling van het groeiende aantal vrouwen dat in hun vakgebied grote vooruitgang boekt’.

Het gaat om Ambulante, een Mexicaanse organisatie die de productie en distributie van documentaires ondersteunt; architect Mariam Kamara uit Niger; beeldend kunstenaar/schrijfster Bill Kouélany uit ­Congo-Brazzaville; de Braziliaanse ­filosofe Djamila Ribeiro en de Thaise filmmaker Anocha Suwichakornpong. Allen ontvangen 25.000 euro. De Next Generation Prins Claus Prijs, ten slotte, waaraan een bedrag van 20.000 euro is verbonden, gaat naar de Ecuadoriaanse schrijver Mónica Ojeda Franco.

Tijdens de huldigingsceremonie op 4 december zal prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, de prijzen uitreiken in het Koninklijk Paleis. Op 3 december vertellen alle laureaten hun verhaal tijdens Louder than Words, een openbare avond in het Compagnietheater.

Meer over