PlusFilmrecensie

Primal: ouderwets plat pulpwerk met Nicolas Cage

Bart van der Put
null Beeld

De komende maanden werkt acteur Nicolas Cage aan The Unbearable Weight of Massive Talent, een ironische metafilm waarin hij zichzelf speelt. Of de cult-ster werkelijk worstelt met het ondraaglijke gewicht van immens talent valt te betwijfelen. Hij stelt zijn talent ruimhartig beschikbaar aan iedere filmmaker of producent die een beroep op hem doet en hij is niet vies van plat pulpwerk. Primal behoort tot die categorie.

Cage speelt een jager die in de Amazone zeldzame dieren vangt om ze aan dierentuinen te verkopen. Met een wit luipaard en een zak gifslangen in zijn bagage monstert hij in Brazilië aan op een vrachtschip dat door Amerikaanse agenten voor het transport van een menselijk roofdier wordt benut. De door Kevin Durand amusant geschmierde superpsychopaat is dermate gek in de kop dat neurologe Famke Janssen hem moet begeleiden, voor het geval er een adertje springt.

Vanzelfsprekend breekt haar patiënt op volle zee uit zijn Hannibal Lecterkooi om de levende have van Cage te ontzetten en de bemanning uit te dunnen. Maar zuipschuit Cage heeft een blaaspijp met curarepijltjes, een woeste baard en de obsessieve blik van een Man met een Plan. Het is een kostelijk pulpconcept, dat het Cagespektakel Con Air kruist met Snakes on a Plane en er een luipaard aan toevoegt.

Maar dat beest komt zichtbaar uit een verouderde computer. Cage, Durand, Janssen en agent Michael Imperioli (The Sopranos) namen een flinke hap uit het budget en lieten weinig over voor regisseur Nick Powell, een voormalig stuntman die Cage eerder in het halfbakken Outcast regisseerde. Een complete blamage is Primal niet, maar er had met dit idee en deze rolbezetting meer gedaan moeten worden dan Powell te bieden heeft.

Primal

Regie Nick Powell
Met Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand
Te zien in Arena, Euroscoop, De Munt

Meer over