PlusInterview

Presentatrice Nicole Buch gunt iedereen een tweede kans: ‘Zelfs een derde of vierde’

Hoe soft het ook mag klinken: Nicole Buch vindt dat iedereen een tweede kans verdient. In haar serie Buch in de Bijzondere Bajes laat ze zien dat daders ook onderdeel zijn van de maatschappij.

Raounak Khaddari
Nicole Buch nam de presentatie van het programma van haar man over toen die overleed. Ze werkte eerder achter de schermen mee.
 Beeld Marie Wanders
Nicole Buch nam de presentatie van het programma van haar man over toen die overleed. Ze werkte eerder achter de schermen mee.Beeld Marie Wanders

Ik heb gemberthee, wil jij ook iets?,” zegt Nicole Buch als ze een poging doet een ober in de ogen te kijken in het Lloyd Restaurant aan de Oostelijke Handelskade. Ze zit er al even. Eigenlijk had ze liever nog in het buitenland gezeten. “Dat was ook het plan. De serie is nog niet af. Het zijn maar drie afleveringen. Maar vanwege corona moesten we stoppen met de opnames.”

Criminele Top 600

Het is de zesde keer dat Buch een serie maakt over penitentiaire inrichtingen en de mensen die daarmee te maken hebben. De eerste drie seizoenen werkte ze achter de schermen. Haar man, Menno Buch, presenteerde Buch in de Bajes drie seizoenen. Na zijn overlijden nam ze het stokje van hem over.

Ze maakte nog een Buch in de Bajes en de spin-off Buch buiten de Bajes, waarin ze de wereld indook van de criminele Top 600. Nu staan gevangenissen weer centraal. In Buch in de Bijzondere Bajes gaat ze op zoek naar verhalen van gevangenen in het buitenland.

De helft van de nieuwe serie is wél af en wordt vanaf 23 juli uitgezonden. “Het is de eerste serie die ik maak zonder dat Menno ervan afweet,” zegt Buch. “Van de andere keren wist hij af, we hadden dat besproken voor zijn overlijden. Dit heb ik zelf bedacht.”

Boeiend gedrag

Ze is geïntrigeerd door criminaliteit, zegt de presentatrice als ze uitlegt waarom ze wederom een tv-programma maakt waarin misdaad een hoofdrol speelt. “Iedereen heeft ermee te maken: van een telefoon die wordt gestolen op een festival tot het grotere geweld. Het blijft me boeien dat mensen criminele feiten plegen. Dat persoonlijke gewin, dat winstbejag, ik wil weten waardoor dat komt.”

De presentatrice kiest er bewust voor weg te blijven van het stereotiepe beeld van gevangenissen. “Groepen mensen in een soort vrijstaat binnen hekken. Ik wil het verhaal van mensen vertellen. Er zitten mensen achter de tralies die geen vrijheid meer hebben.”

Vrijheid is het grootste goed, vindt de presentatrice die inmiddels op de Veluwe woont en geregeld als crime-expert aanschuift bij Shownieuws.

“Je kunt nog zoveel mogen binnen een gevangenis, zoals in Italië waar de vrouwen die gelieerd zijn aan maffia-organisaties een eigen vleugel hebben en zelfs wekelijks een kapper over de vloer krijgen. Maar wat heb je zonder de vrijheid om te gaan en te doen wat en wanneer je wil?”

En het is nog altijd, vindt ze, te makkelijk om te zeggen: een crimineel is een crimineel. “Dat kan niet. Je kunt niet zeggen: jij bent veroordeeld, je hebt je kans gehad en daarom zit je nu vast. Iedereen heeft iets meegemaakt. Sommigen kunnen zich maar moeilijk inleven in anderen of hebben geen kans gehad zich te ontwikkelen. Dat speelt allemaal mee.”

Gewapende overval

Zoals in de aflevering waarin ze afreist naar Uruguay. Daar sprak de presentatrice met een man die vastzat voor roofovervallen. “Zijn vrouw kwam bij hem op bezoek. Ze hadden een jong kindje en ze was zwanger. Ze hadden samen besloten om een overval te plegen. Ze zagen dat als hun enige kans om geld te verdienen en namen de consequenties voor lief.”

Buch vindt dat iedereen een tweede kans verdient. Zelfs de mensen die bij haar thuis een gewapende overval pleegden en een pistool tegen haar hoofd zetten. “Misschien zelfs een derde of een vierde. Dat klinkt misschien soft, hè? Maar ik geloof dat iedereen een talent heeft en dat kan ontwikkelen als die de juiste middelen krijgt. Ook als dat in een gevangenis is.”

Buch gaat, zodra het kan, verder met de opnames voor de andere drie afleveringen. “Zuid-Afrika staat onder andere nog op planning.”

Maar zelfs zonder die afleveringen moet het duidelijk worden waar de presentatrice voor strijdt: “Ik vertel de verhalen niet zomaar. Ik wil dat mensen zien wat anderen beweegt strafbare feiten te plegen. We moeten uit blijven gaan van de goedheid van mensen en criminelen betrekken bij de maatschappij. Dan is er kans op verbetering.”

Buch in de Bijzondere Bajes is vanaf donderdag 23 juli wekelijks te zien op SBS6.

Meer over