Plus

Première Wende Snijders in Paradiso: 'Vrij me vrij van zorgen'

Wende Snijders theaterprogramma Mens biedt ieder dwalend mens perspectief. Dimitri Verhulst schreef ook liedjes voor haar, over liefde en angst.

Rajko Disseldorp
Wende Snijders; zij maakte ook muziek op het gedicht Voor alles van Joost Zwagerman Beeld Raymond van Olphen
Wende Snijders; zij maakte ook muziek op het gedicht Voor alles van Joost ZwagermanBeeld Raymond van Olphen

Zangeres Wende Snijders (38) stuurde op een dag een mailtje naar de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst. Of hij een nummer voor haar wilde schrijven, over liefde en alle angsten die daarbij komen kijken.

Het resultaat 'Vrij me' plaatste de zangeres begin vorige maand op Facebook en YouTube. Een prachtig, raak nummer. "Vrij me voorbij de angst dat jij me zal verlaten/ Vrij me, vrij van zorgen, vrij me vrij van mij/ Liegen duurt het langst, jij zal me niet verlaten."

Dat het mailtje naar Verhulst een goede zet is geweest, blijkt uit de door hem geschreven liedjes die ze gisteravond tijdens de première van haar theaterconcert Mens in Paradiso zong.

Zijn teksten raken Snijders. Dat was niet alleen te ­horen in Vrij me, maar ook in Deze gin, Alles gaat kapot en Jij bent mijn stad. In een uitverkochte grote zaal bezong Wende het leven, over mens zijn te midden van al die andere mensen.

Ook Engelstalig
Naast een aantal Engelstalige popsongs - zoals Buenos Aires, dat iets weg heeft van Stromae - maakt Wende indruk met haar Nederlandstalige liedjes. Vaak ook omdat de teksten mooi zijn: "Hetzelfde liedje, hetzelfde liedje. Hoe vaak ga ik het nog zingen? Alle boeken open, zoeken, hoe uit de knoop te komen."

Toneelregisseur Marcus Azzini doet de regie - de scherpe overgangen, de visuele effecten op een heel groot scherm en de twee muzikanten aan weerszijden van het podium maken van dit programma meer dan een popconcert.

Over alle fases in het leven lijkt Snijders een nummer te hebben Beeld ANP
Over alle fases in het leven lijkt Snijders een nummer te hebbenBeeld ANP

Over alle fases in het leven lijkt Snijders een nummer te hebben. Over opgroeien, over verlangen, over wanhoop en over alles waar je bang voor bent.

Dat laatste thema verwerkt ze door haar muziek op het gedicht Voor alles van de overleden Joost Zwagerman. Dat resulteert in een lied, waarin ze zingt dat ze bang is voor personen die zeggen nooit bang te zijn geweest voor vrees. Voor in één oogwenk alles kwijt zijn. Voor enveloppen op tafel. En na alles te hebben opgenoemd waar ze bang voor is, glimlachend: "Maar niet voor jou."

Muisstil publiek
Hoewel het thema van de avond beladen of lastig zou kunnen worden, weet Snijders op de juiste momenten de sfeer te laten omslaan. Gelukkig dragen vrolijke nummers - als ze even weggaat van het statief en meer dansend gebruik maakt van het podium - daaraan bij, zoals The Bakery en Heb ik dat nodig?

Aan het eind van de avond - wanneer het publiek muisstil naar haar kijkt - stampt Snijders voorzichtig ritmisch op de grond en zingt ze, ­bijna fluisterend: "Dans voor hen die opstaan en weer opstaan."

Het zal ongetwijfeld niet haar belangrijkste motivatie zijn, maar met haar theaterprogramma, indringende liedjes en prachtige teksten biedt Wende Snijders ieder dwalend mens perspectief.

Zie ook: Wende Snijders werkt samen met Het Nationale Ballet

Meer over