Review

Pop: The Roots - How I got over ****

Via Het Gesprek kunnen we ook in Nederland de Late show with David Letterman volgen. Wanneer gaan ze ook Late night with Jimmy Fallon uitzenden? In Amerika wordt in muziekbladen nogal druk gedaan over de talkshow. En dat heeft dan niet te maken met Fallon, een komiek uit de stal van Saturday night live, maar vooral met de verrichtingen van de huisband die samen met de presentator aantrad.

Zo oudbakken als die band onder leiding van Paul Shaffer bij Letterman is, zo hip is de band bij Fallon. Muzikale gasten worden in de show begeleid door The Roots, de hiphopgroep die - en dat is ongebruikelijk in het genre - het liefst werkt met 'echte' instrumenten. Het leidt tot even onwaarschijnlijke als geslaagde combinaties.Net zo makkelijk delen The Roots, die al bijna twee decennia meedraaien, het podium met ingetogen singer-songwriters als met schreeuwerige indie bands.

Hartstikke leuk allemaal, maar onder fans van The Roots leefde wel de angst dat die dagelijkse bijdrage aan Late night de eigen carrière van de groep danig in de weg zou zitten. Niet waar, blijkt nu. Optreden doen The Roots tegenwoordig minder (hoewel ze dit jaar geprogrammeerd staan op North Sea Jazz), maar tegen de verwachtingen in is er nu toch een nieuw album, het elfde al, van de groep uit Phildelphia.

En wat voor één. De samenwerking met al die artiesten en groepen in Late night heeft The Roots op How I got over hoorbaar geïnspireerd. The Roots hadden altijd al een heel eigen visie op hiphop, maar op dit album rekken ze de grenzen van het genre nog veel verder op. En dat doen ze deels samen met vrienden die ze tijdens Late night with Jimmy Fallon maakten.

Überhippe artrockband
Meteen al in het openingsnummer zijn drie leden van The Dirty Projectors, zo'n überhippe artrockband uit Brooklyn, te gast. A peace of light heet die eerste track en hij klinkt, vooral door de ijle zang van die jongens van The Dirty Projectors, precies zo hemels als die titel doet vermoeden.

Twee nummers later wordt er opnieuw zo mooi gezongen in Dear God. Hier horen de stemmen toe aan de leden van Monsters of Folk, de 'supergroep' rond singer-songwriters Conor Oberst en M. Ward. Het mag op papier een onmogelijke combinatie lijken, folk en hiphop, maar Dear God is zo'n nummer dat je wel de hele dag zou willen horen.

Nog meer van die onverwachte ontmoetingen? Jawel, in Right on doet Joanne Newsom mee. En jawel, ze heeft haar harp meegenomen. Als zangeres klinkt ze beduidend anders dan we van haar gewend zijn. Doet ze normaal aan een zingend elfje denken, dit keer klinkt ze als een nichtje van soulzangeres Erykah Badu. Mooi in het nummer is het drumwerk van Ahmir 'Questlove' Thompson: robuust en stevig, maar ook heel swingend.

Er komen nog veel meer gasten langs op How I got over, maar dat zijn meer types zoals je die verwacht op een hiphopalbum. Rootsrapper Black Thought wordt bijgestaan door de nodige collega's en in twee nummers doet John Legend mee, de soulzanger die altijd zoveel hiphop in zijn muziek stopt. Wie de samenwerking met Legend naar meer vindt smaken: later dit jaar verschijnt een album van hem waarop The Roots hem in elk nummer begeleiden. Naar verluidt gaat het een zwaar politiek album worden, met covers van songs uit de tijd van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Politiek speelt ook op How I got over een grote rol. Dat was op de vooraf gaande twee albums van The Roots al zo, maar die werden gemaakt ten tijde van de regering Bush. Nu Barack Obama de president van hun land is, zien The Roots de toekomst veel zonniger in. Titels als How I got over (overigens ontleend aan een gospel van Mahalia Jackson) en A peace of light spreken voor zich. Maar we zijn er nog lang niet. In Dear God vraagt Black Thought de Allerhoogste: 'Why is the world ugly when you made it in your image?' (PETER VAN BRUMMELEN)
(Def Jam Recordings)

www.theroots.com
myspace.com/theroots

null Beeld
Meer over